Реклама / Ads
10| 8395 |09.11.2022 НОВИНИ

Радев попари Костадинов заради референдума за еврото. ”Възраждане” заяви, че ще иска третия мандат

.
Спор дали може да има референдум за присъединяването на България към еврозоната се разгърна при срещата на президента Румен Радев с представителите на партия ”Възраждане”. Държавният глава поиска да разбере от Костадин Костадинов дали формацията ще подкрепи кабинет с първия мандат, но лидерът на ”Възраждане” побърза да заяви, че формацията ще иска третия и е готова с предложение за кабинет.
 

"Поздравявам ви с постигнатия резултат, но очакванията са и за конструктивност. На какъв етап е диалогът според вас? Бихте ли подкрепили първия мандат и при какви условия. Рано е да питам за втория", посочи Радев пред представителите на "Възраждане". 


"Разговори можем да водим, друг е въпросът какъв е резултатът от тях. В НС има диалог между глухи. Разбираемо е, че всички повтарят това, което искат да чуят избирателите им. Задачата за съставяне на кабинет е може би най-важната и ние имаме воля да работим за тази посока. Имаме готов състав за кабинет и сме готови да поискаме от вас третия мандат. Но ще говорим със силите, за да видим и тяхното мнение. Нищо не е вечно в политиката и това, което днес е консенсусно в политиката, утре може да не е. След връчения мандат, можем да водим разговори. След като ние поканихме ГЕРБ да говорим за еврото, и те могат. “Възраждане” е предвидима и лесно прогнозируема. Готови сме да водим разговори и да защитаваме политики", отвърна Костадин Костадинов.


"Вече направихте публични изявления за референдум за влизане в еврозоната. Това е важен въпрос, но също така е важно и спазването на законите. Убеден съм, че добре познавате законите. Съгласно закона за прякото участие на гражданите провеждането на референдум по въпроси, уредени във вече приети и ратифицирани договори, е невъзможно. Ясно е, че в международното право, международните договори имат приоритет пред националното законодателство. Това се изразява в процеса на подготовката и преди самата ратификация. Тогава това изобщо не е стояло на дневен ред. Как виждате спрямо тези ясни закони и Конституцията изобщо този референдум да е реален и легитимен", попита Радев.


"Предложихме да се премахне тази ограничителна клауза, но този закон не бе разглеждан. Ще го внесем отново. Въпросът ще е за запазването на българския лев до достигането на 90% от средноевропейските доходи. Така ние не поставяме под въпрос приемането на еврото, засега, а времето, когато това да се направи. В самия Договор от Маастрихт е записано, че еврото трябва да се приеме тогава, когато икономиките са горе-долу на едно ниво, защото еврото е отрова за слабите икономики", каза Костадинов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2835 |09.11.2022 Валентин Радев: Призовавам президента да свика КСНС за границата . 8| 2862 |08.11.2022 Валентин Радев определи като безпрецедентно убийството на полицая около с. Голям Дервент . 2| 3107 |08.11.2022 Радев представи кандидатурата на България за домакинство на COP29 през 2024 г. . 6| 2948 |08.11.2022 Радев очаква МВнР да извика турския посланик за убития полицай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads