Реклама / Ads
5| 3456 |28.05.2021 НОВИНИ

Радев в Рим: За българските проблеми ще си говорим в България

.
Румен Радев
За българските проблеми ще си говорим в България. Нека ги обсъждаме там, а не тук. С тези думи президентът Румен Радев, който в момента е на посещение в Рим, отклони журналистически въпрос за осигуряването на COVID мерките. За втори пореден ден президентът отказва да коментира актуалните у нас теми.
 

Иначе на срещата с италианския си колега Серджо Матарела са били обсъдени туризма и Плана за възстановяване и икономиката.

 

„Италия е изключително важна страна-партньор за нас. Тя е седмата по големина икономика в Европейския съюз. Трета е по търговски обмен в България и четвърта като инвеститор в страната. С президента Серджо Матарела обсъдихме много важни теми, като това как продължим това сътрудничество, въпреки известния спад. 2018-2019г. постигнахме почти 5 млрд. стокообмен между двете страни. Важно е да видим как ще работим в условията на пандемия. Те представляват много добър пример за нас за това как се възстановява туризма. Обсъдихме и новият план за устойчивост. Марио Драги разпореди и поглед върху него, както и затова дали съответства с техния процес“, обясни той.

 

„Обсъждахме опазване на културно-историческото наследство и планове за възстановяване, също туризма. Обещано ни е сътрудничество. Обясних, че ще имаме напредък, когато самите страни демонстрират тяхната воля за напредък. Очаквам план от ЕС за справяне с кризата“, обяви държавният глава.

 

От думите му стана ясно, че с македонския президент са обсъждали ученици от Северна Македония да летуват у нас в хотели с държавна поддръжка.

 

С Радев е и министърът на културата в служебното правителство проф. Велислав Минеков. „Години наред воювах за промени в закона за културно наследство. Създаваме инициативна група за тези промени. Италия ще помогне, за да получим правилните съвети и помощ от страна на институти, от страна на юристи. Нека сравним това, което се случва в Италия и това, което се случва у нас“, заяви той.

 

„Българските съкровища започваме да ги показваме още през 1974 година. Първата изложба е в САЩ, Вашингтон. Едва ли можете да си представите финансовия аспект от показването на тази изложба. За съжаление през последните 30 години в подобен аспект не се е работило. Имаше само една нещастна изложба в Лувъра. Подобни изложби повече няма да се случват, освен ако не става дума за размяна или не печелим в името на културното наследство и музейно дело“, категоричен е проф. Минеков. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3500 |28.05.2021 Тежки проблеми с бюджета. Ученици и учители ще спасяват туризма . 31| 5766 |28.05.2021 Стъки щял да мери сили с Радев на президентските избори . 13| 3804 |27.05.2021 Радев: Папа Франциск пожела на българския народ здраве, благополучие и просвета по време на нашата аудиенция . 2| 3391 |27.05.2021 Проф. Топалов: Абсурдно е независими европейски историци да решават проблемите ни с РСМ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads