Реклама / Ads
3| 5199 |17.05.2018 НОВИНИ

Радев: Само със съгласувани политики на правителствата и бизнеса Европа ще бъде конкурентоспособна

.
Румен Радев
Необходимостта от повече гъвкавост в европейската индустриална политика и ролята на бизнеса за осигуряване на повече заетост и подобряване на благосъстояние на гражданите.
 

Това обсъдиха на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев и представители на Конфедерацията на европейския бизнес (BusinessEurope), съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Във фокуса на разговора са били и българските приоритети в рамките на ротационното председателство на Съвета на ЕС и по-конкретно визията за бъдещата Многогодишна финансова рамка след 2020 г. Според Румен Радев европейските институции и националните правителства трябва да проведат задълбочен дебат за постигане на общи дългосрочни цели.

 

"За да реализираме оптимална среда за развитие на бизнеса, трябва преди всичко да формулираме стратегия с далечна перспектива със съгласувани първостепенни приоритети", е заявил държавният глава. Той е посочил конкурентоспособността, иновациите, дигитализацията, образованието и борбата с климатичните промени като основните фактори, които трябва да бъдат включени в европейската стратегия за индустрията. Държавният глава и европейският бизнес са призовали в преговорите на Великобритания за излизане от Европейския съюз да се зачетат правата на всички засегнати граждани - както на работещите от ЕС на територията на Острова, така и на британците, избрали Континента. Тема на разговора е било и присъединяването за страната ни към Европейския валутен съюз. "Общата валута е един от фундаментите на ЕС.

 

 България стриктно изпълнява критериите от Маастрихт, поддържаме нисък бюджетен дефицит и инфлация, бележим икономически растеж и предлагаме много добри условия за инвестиции. Преди всичко обаче трябва да преценим как тази стъпка ще се отрази на доходите на българските граждани и да изчислим внимателно рисковете, за да може икономиката ни да има настигащи темпове на растеж", е казал президентът Радев. "Способността на европейския бизнес да остане конкурентен в световен план е в интерес на нашите граждани.

 

За да бъдем успешни на фона на външните предизвикателства в сферата на търговията, трябва да бъдем обединени и единодушни. BusinessEurope споделя ключовите приоритети на България в рамките на ЕС и председателството, като например задълбочаването и усъвършенстването на Икономическия и паричен съюз, завършването на единния пазар и дигитализацията", е заявила президентът на BusinessEurope Ема Марчегаля. BusinessEurope представлява интересите на 20 милиона малки, средни и големи предприятия от целия континент. Тя е официално признат социален партньор на европейско ниво и обединява 39 бизнес организации от 34 европейски страни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5714 |16.05.2018 Проф.Николай Слатински: Само в съня може да се случи точно същото, което съзирам наяве . 0| 4494 |16.05.2018 Само за ден наказаха 25 абитуриенти в Хасково за пътни нарушения . 3| 4901 |15.05.2018 Само във Фрог! Карат ченгетата по два пъти да обещават, че ще са вежливи и няма да искат рушвети . 1| 5777 |14.05.2018 Само във Фрог: Срещу 50 лева рушвет се регистрира кола в КАТ София-област

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads