Реклама / Ads
1| 4543 |21.06.2018 НОВИНИ

Радев и Вучич с идея за ново ГКПП

.
Радев и Вучич Източник: БГНЕС
Да бъде изграден нов гранично контролно-пропускателен пункт между България и Сърбия ще предложат на изпълнителната власт президентите на двете страни Александър Вучич и Румен Радев. Българският държавен глава е на официално посещение в Белград по покана на сръбския си колега.
 

Президентите Александър Вучич и Румен Радев са единодушни, че трябва да се работи за по- бързото изграждане на интерконекторната газова връзка, магистралата Ниш - София, електрификацията на железопътната линията между двете страни.

 

Евроинтеграцията на страните от Западните Балкани минава през помирение с миналото, загърбване на езика на омразата, установяване на добросъседски отношения, спазване на правата на малцинствата, подчерта президентът Румен Радев.

 

Днес можем да кажем, че отношенията между България и Сърбия са на такова ниво и в такъв обхват, че положителните процеси доминират и ние сме решени да работим заедно за една необратима перспектива в нашите отношения. Историческото помирение, върху което беше изградена единна Европа трябва да намери място и на Балканите, каза Радев.

 

Президентите Вучич и Радев се разбраха до довечера двете делегации да предложат конкретни мерки за подобряване на здравеопазването и образованието за българското национално малцинство в Западните покрайнини, както и за откриване на медии на роден език.

 

За първи път президентите на двете страни ще отидат заедно при българското малцинство. Това е знак за общото желание за промяна.

 

Ние нямаме против сръбските граждани от българска националност да се лекуват в медицински заведения в друга държава, ако смятат че има по- добра медицинска грижа. Ще направим обща група, която да следи за преминаването на медицински екипи от двете страни, за да се избегнат проблемни ситуации, отбеляза Вучич, цитиран от БНТ.

 

Президентът Радев се срещна също с премира на Сърбия Ана Бърнабич и с председателя на Народната скупщина Мая Гойкович.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4442 |19.06.2018 ЕК: Има идея, но няма предложение за лагер за мигранти в Европа . 10| 5681 |16.06.2018 Радев като удавник за сламка: Оставката ми се решава от премиера . 1| 4726 |14.06.2018 Радев: Да не се сведе само до прегръдки диалогът с Балканите . 0| 5848 |14.06.2018 Румен Радев привика Георге Иванов за скандала с името ”Северна Македония”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads