Реклама / Ads
11| 11474 |14.06.2017 НОВИНИ

М. Радева за Фрог: Мажоритарният вот ще изхвърли мутрите от властта

.
Мира Радева
Мажоритарната система позволява много точно да се определи колко избиратели ще гласуват за един депутат. Прави се спекулация, че 5-6 000 души ще избират един депутат при системата, предлагана от ГЕРБ и Мая Манолова. То и в момента при пропорционалната система в определени райони е същото.
 

Във видинския район и в момента има 4 депутати. Това коментира пред Фрог нюз социологът Мира Радева по повод внесения законопроект от ГЕРБ в НС за мажоритарния вот.

 

За да са верни сметките с гласовете, трябва да се въведе активната регистрация. Да приемем, че 4 млн. и 800 хиляди са с активна регистрация. В това число влизат и хората в чужбина. Тези близо 5 млн. делим на 240 и излиза, че 20 000 гласа ще отидат за едно депутатско място. Оттук нататък тези 20 000 ще отидат в съответната регионална територия.

 

Убеждават ни, че нямало в Европа такава система. Това не е вярно, защото такава е френската, с тази разлика, че тя допуска трима кандидати да отидат на втори тур.

 

Голяма част от партиите се съпротивляват на мажоритарната система, защото чрез фалшивите и раздути електорални листи правят манипулации. Имаме фалшиви партии, които слагат лидерът отпред и след него кохорта от познати. Тези фалшиви партии трябва да започнат да изграждат кадрова система от 240 представители. Великите Патриоти започнаха да заемат хора от други политически формации, защото нямат експерти. Само назначаването на Илиян Тодоров за областен управител говори, че партиите са кухи структури без вътрешен кадрови потенциал.

 

На въпрос на ГЕРБ или на Мая Манолова предложението е по-подходящо за българите в чужбина, Радева отговори: Докато не се направи активна регистрация и не се види колко хора ще гласуват, не може да се определи колко са районите в чужбина. По мои сметки не може да са повече от два. Средно гласуват в чужбина 50-60 000, тогава е редно да имат от 2 до 3 мандата. Най-голямата активност беше през 2009 г. и 110 000 гласа дойдоха отвън и то от Турция. Това беше най-разгащеният период на ДПС. Дори и тогава, като разделим на 20 000, пак ще стигнем до 5-6 мандата.

 

Няма друга система за купуване на гласове освен пропорционалната. Така наречените мутри, тип Братя Галеви, които се явиха на мажоритарен вот през 2009 г., се провалиха. Те могат да си купят 2000 гласа, само че народната любов не могат да си я купят. За да успеят, трябва да спечелят 50% от населението. Дори и да ги купят, няма гаранция, че хората ще отидат до урните. Всички мутри ще бъдат изхвърлени от изборния пазар. В момента са вътре, защото  много лесно си купуват местата в парламента чрез пропорционалната система. Олигархичните кръгове действат чрез нея.

 

Интересна е ситуацията с ДПС. Защото чрез мажоритарната система имат възможност да се разправят с Местан и да го ликвидират.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 17192 |13.06.2017 Коритаров пред Фрог: Да се снеме доверието от президента, ако не отстрани Пламен Узунов . 1| 8221 |13.06.2017 Нидал Алгафари: Наивни са сравненията на Десислава Радева . 2| 8150 |13.06.2017 Одитор за Фрог: Синдиците на КТБ крият финансовия отчет за 2014 г. . 0| 4276 |13.06.2017 Мажоритарният вот влиза в пленарна зала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads