Реклама / Ads
0| 3452 |10.06.2022 НОВИНИ

Рашков излъгал, че Караджов не потърсил съда за “инхаус” договорите

.
Вътрешният министър Бойко Рашков излъгал, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството и неговия принципал не са потърсили съда за законността на сключените с пътните фирми договори, за да се установи има ли нарушения и те да бъдат обявени за нищожни. Тази категорична позиция заяви самият Караджов на брифинг пред журналисти.
 

Парите за пътищата в актуализацията на бюджета се оказаха точка на кипене за управляващата коалиция. В момента разлом има основно в отношенията между ИТН и “Продължаваме промяната”, а Кирил Петков се готви за управление на малцинството, след като Слави Трифонов и неговите депутати обявиха, че се оттеглят от редиците на управляващото мнозинство.

 

"Видях какво е казал Рашков и съм втрещен. На 31 януари му изпратих писмо, което вчера показах линк от МРРБ вчера, където пише да се съберем аз, Рашков, министър-председателят и Василев и да решаваме дали да прекратяваме инхаус договорите и какви са рисковете", подчерта Гроздан Караджов.

 

ФрогНюз припомня, че обвиненията на Рашков дойдоха по-рано днес в ефира на bTV, където вътрешният министър обвини Караджов и подопечното му ведомство в бездействие по въпроса с договорите с пътните фирми. Според Рашков МРРБ не е предприело нито една стъпка, за да се установи има ли закононарушения и съдът да обяви договорите за нищожни. 

 

“Единствената възможност в момента е тези 3.9 млрд. лева да се изсипят пак и българските граждани нямат никаква гаранция, че схемата "Борисов" няма да се повтори. Тези договори трябва да минат през български съд и едва тогава да се мисли дали да бъдат отпуснати тези средства”, посочи Рашков. 

 

По думите на Караджов между Агенция “Пътна инфраструктура и държавната компания “Автомагистрали”, е използвана инхаус процедура, която намирал за приемлива. 

"Министерският съвет създаде работна група, която да избере фирма, която да ни каже какви са рисковете. До този момент тази фирма не ми е дала нищо, защото тя трябваше по договор да е с Министерския съвет. А когато се видяхме на 12 май, в нито едно от изказванията си Рашков не е предложил да прекратим тези договори. И това е видно от стенограмата, която ви показах, пратена ми от началника на кабинета на министър-председателя. В нея ясно пише "да се трансформират договорите". Та какво - Рашков тогава ми е казал да трансформирам незаконните договори в законни, а сега прави инсинуацията, че съм се бил забавил", аргументира се още Караджов.

 

Регионалният министър в оставка обвини още колегата си от МОСВ Борислав Сандов, който също излъгал, като казал, че Караджов настоявал строителството на АМ "Струма" да бъде възложено на близка до ГЕРБ фирма. 

 

"Това е абсолютна лъжа и снощи му го казах в очите. Казах му "И ти ли, Бруте, как може да го кажеш това нещо. Има процедура, правена преди две години, минала през всички съдебни инстанции и аз не предприемам нищо по нея. Но идеята да се работи върху двете платна върху западния склон на Пирин планина не е моя. Тази идея беше за първи път предложена от бащата на Кирил Петков в неговия кабинет. Аз се съгласих и казах, че всяко нещо, което дава ход на строежа е ок. Следващия път, когато този вариант бе предложен на Сандов, бе изговорен от Петков", преразказа личната си комуникация със Сандов Караджов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3475 |10.06.2022 Рашков пита защо МРРБ не е поискало от съда да каже законни ли са договорите с пътищарите . 0| 3257 |09.06.2022 МРРБ за писмото, показано от ПП: Караджов не е поискал пари допълнително . 0| 3836 |09.06.2022 ПП разпространиха документа, с който Караджов е поискал парите за АПИ . 0| 3186 |09.06.2022 Някои в НС не знаят какво работят. Реформи в МВР има, категоричен е Рашков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads