Реклама / Ads
0| 2973 |20.01.2023 НОВИНИ

НС ратифицира споразумение между военните министерства на България и САЩ

.
48-мо НС
Мнозинството в Народното събрание ратифицира на две четения Споразумението за придобиване и взаимно обслужване между военното ни министерство и Департамента по отбраната на Съединените щати. ”Възраждане” и БСП оспориха документа.
 

Споразумението за придобиване и взаимно обслужване е основният регламентиращ инструмент за логистично осигуряване при провеждане на тренировки и дейности в изпълнение на регламента за сътрудничество в областта на отбраната между правителствата на България и на САЩ действа повече от 20 години, уточни БНР.

 

 Депутатът Николай Дренчев от "Възраждане" обаче изказа резерви към документа, като изрази мнение, че споразумението в по-голяма степен облагодетелства Съединените щати.

 

"Когато ние предоставяме някакви услуги, те ще бъдат заплатени по български цени - изключително изгодни, изключително удобни. В същото време когато ние получаваме нещо, каквото и да било то от Съединените щати, ще се окаже, че сме го получавали на цени безкрайно високи."

 

От БСП също изразиха несъгласие с аргумента, че България ратифицира споразумение с държава, която не си изпълнява задълженията по закон, визирайки забавената доставка на военни самолети. Депутатът Румен Гечев коментира:

 

"Всъщност ние трябва да подпишем споразумение за на практика, предоставяне безвъзмездно на нашите партньори от Съединените щати да си правят тренировки на българска територия. Вие чули ли сте Българската армия да е тренирала в Оклахома или в Северна Калифорния, защото аз не съм".

 

Председателят на Военната парламентарна комисия Христо Гаджев от ГЕРБ изрично посочи, че в споразумението за придобиване и взаимно обслужване не фигурират оръжейни системи и готово за ползване оборудване, а включва само поддържка.

"Логистично осигуряване доставка и услуги на храна, вода, квартира, транспорт, бензин, масла. Как да се прехвърли и как да ползва Българската армия горива, които са собственост на американската армия и как всичко това да бъде осчетоводено?"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2937 |20.01.2023 НС ратифицира споразумение между военните министерства на България и САЩ . 1| 3147 |20.01.2023 Зарков: Критиките на Гешев по механизма за разследване на главния прокурор като ”разговор между глухи” . 1| 2901 |18.01.2023 НС създаде комисия по казуса за ”Международния панаир Пловдив” . 3| 3086 |18.01.2023 Киев събира международна подкрепа за доставка на модерни танкове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads