Реклама / Ads
19| 4845 |14.04.2011 НОВИНИ

Разликата между ГЕРБ и опозицията се смалява

.
Доверието към БСП расте, червените постигат най-добрия си резултат от идването на ГЕРБ на власт. В същото време партията на Бойко Борисов запазва стабилна позиция и спира рейтинговото си свличане надолу въпреки скандалите и протестите. Разликата между управляващи и опозиция се смалява.
 

Това показва поредното проучване на “Галъп Интернешънъл”, представено от социолозите Първан Симеонов и Андрей Райчев. Изследването е направено в началото на април.

“ГЕРБ за момента слизат от бобслея, в който бяха влезли и спират плъзгането надолу”, коментира Андрей Райчев. През март управляващите сринаха рейтинга си до 24,4 % – най-ниският, откакто са на власт. Сега април им носи лека стабилизация и те постигат 24,6 на сто доверие. “През последните 6 месеца ГЕРБ бе под два различни типа натиск. В края на м.г. бяха характерни много тежки скандали на върха – подслушването, изтекли стенограми, апартаментите на Цветанов, Калина Илиева и т.н. В началото на т.г. конфронтацията вече не е между елита, а се пренесе между народа и властта – за цени. Като че ли с настъпването на пролетта и това, че правителството премина през протестите този натиск не се развива, отслабва”, отбеляза Райчев.

БСП в същото време качва доверие. Ако изборите бяха днес, за червените биха гласували една пета от избирателите – 20,5 % срещу 17,8 на сто през март и едва 10 % през април м.г. Изводът на “Галъп” е, че някаква алтернатива се оформя. Само че проблемът на БСП е, че това е максималният резултат, който може да постигне. От 2007-ма насам рейтингът на червените никога не е надскачал 24 %. “Т.е. Социалистическата партия е достатъчно силна, за да се превърне в основа на алтернатива, но недостатъчно силна, за да бъде алтернативата”, обобщи Андрей Райчев.

Именно за това сражението на изборите наесен ще е за центъра, не толкова за негласуващите. Ако БСП реши да заложи на партийна фигура, ще реализира модела “Сребърен медал” – какъвто и резултат да постигне на първи тур, на втори всички се обединяват срещу нея и единственото сигурно е сребърният медал. С този резултат ще могат да се похвалят кандидати като Стефан Данаилов и Ивайло Калфин например. Затова другият вариант – центристки кандидат, а БСП да играе поддържаща, а не централна роля, им гарантира по-голям успех, обясни Райчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 5095 |10.04.2011 Б. Борисов: Нишката между Дянков и Трайков беше скъсана; сега сме единни . 15| 4867 |24.03.2011 Премиерът: Търкания между България и Франция няма . 33| 5306 |22.03.2011 Нинова: Договорката между ГЕРБ и земеделците е лъжа! . 64| 5260 |19.03.2011 Г. Първанов: Международният натиск е закъснял с години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads