Реклама / Ads
2| 3011 |06.12.2022 НОВИНИ

Разследват дали стотици животни са били убити при опити на Мъск

.
Федерално разследване срещу Илон Мъск започват властите в САЩ. Причината - съмнения, че компанията му за медицински изделия Neuralink е извършила потенциални нарушения на хуманното отношение към животните. Служители твърдят, че са били извършени прибързани тестове, причинявайки ненужни страдания и смъртни случаи на животни, става ясно от документи, прегледани от агенция "Ройтерс".
 

Neuralink Corp разработва мозъчен имплант, който се надява да помогне на парализирани хора да проходят отново и да излекува други неврологични заболявания. Федералното разследване, за което не е съобщавано досега, е започнато през последните месеци от генералния инспектор на Министерството на земеделието на САЩ по искане на федерален прокурор, твърдят източници, запознати с разследването.

 

Според служители Мъск е оказвал натиск за ускоряване на разработката, който е довел до неуспешни експерименти. Това е наложило увеличаване броя на тестваните животни, които по-късно се убиват.

 

Като цяло компанията е убила около 1500 животни, включително повече от 280 овце, прасета и маймуни, след експерименти от 2018 г. насам. Източниците характеризират тази цифра като груба оценка, тъй като компанията не поддържа точни записи за броя на тествани и убити животни.

 

Общият брой смъртни случаи на животни не означава непременно, че Neuralink нарушава разпоредбите или стандартните изследователски практики. Много компании рутинно използват животни в експерименти, за да усъвършенстват грижата за здравето на хората, и са изправени пред финансов натиск, за да пуснат продукти бързо на пазара. Животните обикновено се убиват, когато експериментите приключат, често, за да могат да бъдат изследвани след смъртта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3334 |04.12.2022 Никола Минчев, ПП: Ще гласуваме против правителство на ГЕРБ, независимо дали е от експерти . 6| 3100 |03.12.2022 Росен Христов: Целта на правителството е горивата да са достъпни, но парламентът решава дали да има отстъпки . 13| 15545 |01.12.2022 Ицо Хазарта: Не знам дали първата прочетена книга е била за Винету. Последната ще бъде за Муамар Кадафи . 0| 3171 |01.12.2022 Оперират пострадалия от влаковата катастрофа машинист

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads