Реклама / Ads
10| 8279 |18.09.2010 НОВИНИ

Развод с топломера

.
По сегашния Закон за енергетиката хората трудно могат да се разведат с “Топлофикация”, но по-лесно могат да се отърват от топломерите на радиаторите си.
 

Моментът вече настъпва, констатира вестник Труд. Тази есен изтича 10-годишният гаранционен срок на батериите на разпределителите, монтирани в периода 2000-2001 г. Най-малко 18 200 семейства ще трябва още преди този отоплителен сезон да платят за нови уреди, тъй като батериите на повечето стари не могат да се сменят. Според някои сметки около 7% от абонатите трябва да извършат смяната тази есен, 25-28% - догодина, а около 35% - през 2012 г. Останалата част от потребителите са клиенти на “Бруната”, чиито батерии могат да се сменят, или пък имат механични разпределители от изпарителен тип - без батерии. Ако угасналите уреди не бъдат сменени с нови, сметките за парно ще се правят както миналия век - на кубатура. Така ще отпадне възможността човек да пести, като регулира температурата на радиаторите си.

Но има и добра новина: без топломери съседите вече няма да плащат и сметките на комшиите, които крадат парно, като ползват радиатори без уреди. През годините именно заради такива тарикати стотици абонати пропищяха и спряха да плащат. Затова частните топлофикации в Сливен и Бургас предложиха като екстра възможността сумите да се начисляват като такси - в зависимост от кубатурата на жилището. Законът за енергетиката обаче изрично изисква това да става с уреди за дялово разпределение.

Народът трябва да извади пак 48 млн. лева

Повечето абонати на “Топлофикация” вече са наясно - през следващите две години батериите на радиаторните им топломери ще се изтощят. Животът им е 10 години. Но повечето уреди са направени така, че не може да се смени само батерията. На българския пазар изключение правят само електронните разпределители на “Бруната”. Когато през 2002-2003 г. беше кампанията за оборудване на радиаторите, само ние не си спестихме 30-те стотинки за щепселчето, което осигурява смяна на батерията, припомнят си днес от фирмата.  Затова малко по малко старите електронни уреди на останалите топлинни счетоводители ще трябва да се изхвърлят, а на тяхно място хората да купят нови. Става дума за около 1,36 милиона радиаторни разпределителя, твърдят специалисти от бранша. Средната цена на един електронен уред е 35 лева. Това означава, че абонатите ще трябва да платят близо 48 млн. лева, за да изпълнят изискването на закона - да оборудват отоплителните тела с разпределители.

Има и по-евтин вариант - ако хората предпочетат стария тип уреди, които работят на изпарителен принцип.
Цената на един е 12-15 лева, а смяната на ампулата преди всеки нов отоплителен сезон излиза 1-1,20 лева. Но е добре да знаете, че не всички топлинни счетоводители предлагат този вид разпределители. От друга страна, изтичането на 10-годишния гаранционен срок на батериите е най-подходящият момент да смените фирмата за дялово разпределение, ако не сте доволни от досегашната. Почитателите на новите технологии могат да използват кампанията за смяна на уредите, за да се оборудват с модерна електроника с дистанционно отчитане чрез радиосигнал. От фирмите обещават тези топломери да са на достъпни цени - между 39 и 45 лева за брой. Абонатите на “Бруната” също трябва да имат предвид, че скоро батериите ще се изтощят. От фирмата препоръчват след началото на отоплителния сезон хората периодично да поглеждат има ли показания на дисплея. Ако екранчето е изгаснало, трябва да се обърнат към фирмата за смяна на батерията. Цената на новата заедно с монтажа и пломбирането е 8 лева за един радиатор. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 4927 |06.07.2010 В. Маринов: Сутрин на развод войниците пеят мои песни . 0| 5576 |22.06.2010 Подаръкът от любовник - наш и след развода . 5| 7760 |14.03.2008 Развод връхлита Нася Ненова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads