Реклама / Ads
3| 3752 |16.02.2023 НОВИНИ

110 години от създаването на сградата на ул. “Славянска” 2

.
По повод 110 години от създаването на сградата на ул. “Славянска” 2, г-жа г-жа Цветелина Бориславова произнесе приветствена реч.
 

Ваши превъзходителства, Уважаеми дами и господа, Скъпи приятели,

 

Днес отбелязваме една необичайна годишнина. Нарекохме я „Векът на Зданието“.      
Сградата, в която се намираме, се издига в столицата вече повече от век.
Тя е не само символ на смелостта и вярата на нейните създатели в eвропейската принадлежност на България, но и същевременно е модел на най-новите за времето си строителни техники и постижения на архитектурата.

 

Строежът й започва през 1911 г., в навечерието на Балканската война, продължава по време на Междусъюзническата и е завършен с края на Първата световна война. Това е едно от най-трудните десетилетия не само за България, но и за целия свят. Липса на хора (всички са на фронта), непосилна инфлация (цените хвърчат до небесата), затруднени доставки, политическа криза, всеобщо отчаяние.       


Но те не спират да строят! Нито за миг младата Софийска Търговско-индустриална Камара не се отказва от зданието. Така наричат те своята бъдеща сграда, финансирана с кредит от БНБ. Зданието, което за десетилетия ще стане дом на българския бизнес, е построено точно така, както са го планирали – Европейска сграда с Национален дух, ускорител и коректив на започналата тогава модернизация на икономиката ни и на държавата ни като цяло.


.

С голяма заседателна зала, в която да се събират всички ключови представители на търговията и индустрията в България. Залата, в която се намираме в момента, е била място – генератор на икономическо развитие, смели идеи и просперитет.

 

110 години по-късно, нагоре по пътя на спиралата, днес ние отново сме изправени пред сходни предизвикателства. Усещаме колко малки сме пред силата на природата и как в миг съдбата ни може да се промени. Войната в Украйна, земетресенията в Турция и Сирия от преди дни, ни го напомнят. Струва ни се, че света, който познаваме, се разпада и все по-често имаме нужда от светли примери, които да ни водят напред.

 

За нас тази вековна сграда е добър стопанин на историята ни. От тук преди столетие тръгва идеята за създаване на Архив на Българската търговия, реализирани са проекти за насърчаване на професионалното образование, инициативи за подобряване на бизнес средата, борба с нелоялната конкуренция. От тук е тръгнала идеята за създаване на търговски представителства зад граница с цел насърчаване на външната търговия. И много още важни инициативи… Този пример ни показва, че и в най-трудните дни има светли, стойностни цели, към които да се стремим…

 

Между тези стени все още витаят мислите, мечтите и вярата на онази първа генерация „Строители на съвременна България“. Енергични хора, работещи обединени за бъдещето на една просперираща европейска България.

 

През тази година, ние отбелязваме и още една годишнина. 20 години откакто в сградата е открита галерия - в началото галерия Си Банк, преименувана по-късно в галерия и фондация Credo Bonum. За тези 20 години оставяме зад гърба си над 300 изложби и стотици събития, а галерията се превърна в престижно място за съвременното изкуство в страната ни. Винаги сме вярвали в потенциала на младите български творци, и от години ги показваме и подкрепяме. Тази година за седми пореден път, в галерията ще се открие изложбата “Арт Старт: Млади художници, които да следим”. 


.

Опазването на културно-историческото наследство на България е един от основните приоритети в дейността на фондацията ни. През изминалата година, с подкрепата на множество организации успяхме да обновим един от най-ценните обекти в България - тракийската царска гробница в село Свещари. Продължилият близо три години проект доведе до изцяло ново осветление в гробницата, нов посетителски център и нова постоянна изложба. Той показа и колко успешни можем да бъдем, когато всички работим заедно за по-голяма от нас кауза и смисъл.

 

През тази година фондацията ще започне нов проект за популяризиране на непознатото културно наследство. Но по този път бихме искали да вървим заедно с вас - нашите съмишленици.

 

Пред прага на тази голяма годишнина искам да ви призова отново да се върнем към уроците, оставени ни от нашите предци и създателите на тази сграда.
Обединени да възродим духа на България и да разкрием за света познанията и богатствата, които тя притежава.

 

На официалното откриване на сградата през 1919 г., Цар Борис III изрича следните думи, с които бих искала да завърша и аз днес: “Тихо и с неизменима енергия, да работим за развитието на България.”

 

Реч на г-жа Цветелина Бориславова

По повод 110 години от създаването на сградата на ул. “Славянска” 2

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3165 |15.02.2023 Бунт в сградата на Европейския парламент, младеж увисна на 30 метра височина . 3| 3166 |14.02.2023 Станислав Владимиров: Токсичността на БСП е проблемът в последните години . 0| 2969 |13.02.2023 54 години е средната възраст на българските учители . 9| 3588 |11.02.2023 Пригожин допусна, че окупацията на Източна Украйна може да отнеме 2 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads