Реклама / Ads
17| 5363 |29.07.2013 НОВИНИ

"Референдум" прие дебата между управляващи - протестиращи

.
Българската национална телевизия прие предложението да се превърне в трибуна за публичен разговор между властта и представителите на протестиращите.
 

Решението е в отговор на настояването на бившия икономически министър Асен Василев, ексдепутата от БСП Георги Близнашки, Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда и режисьора Стоян Радев за организиране на дебат в ефира на "Референдум", като срещу тях са поканени да застанат червеният лидер Сергей Станишев, председателят на ДПС Лютви Местан, премиерът Пламен Орешарски и вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Призивът им е за дебат на тема „за“ или „против“ оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори. Поканата е отправена с краен срок за отговор до вторник. Целта е дебатът да се състои преди депутатите да излязат във ваканция.
От БНТ предупреждават, че плановете им за предаването са различни, но ако гостите приемат професионалните критерии на телевизията, са добре дошли.

По-рано днес обаче се развихри спор доколко политически лица като Асен Василев и Георги Близнашки биха могли да бъдат наречени представители на протестиращите.

Ето я и официалната реакция на БНТ:

Във връзка с призива на участници в протеста за дебат с управляващите в „Референдум” на БНТ, екипът на предаването иска да уточни, че извън това предложение, работи по подготовката на дискусия за актуалните събития в последния си ефир за този телевизионен сезон. Предложения в отвореното писмо разговор между управляващи и протестиращи, е нещо което безспорно е важно да се състои, но с гаранция за представяне на всички гледни точки към събитията.

Такъв дебат сме готови да организираме при предложени от нас професионални критерии. „Референдум” е предаване, което се утвърди като платформа за обществени дебати и дискусии. Част от този авторитет се дължи именно на редакционната свобода на екипа при формулирането на темите и прозрачният начин на избора на гости в предаването. Принцип, който предаването отстоява от създаването си преди 5 години. БНТ приема положително факта, че продължава да печели доверието на обществото и се счита за медия, която гарантира обективност и плурализъм на гледните точки.

В нашите планове са организирането на поредица широки дискусии за излизането от политическата криза, в които да се включат възможно най-много позиции, включително и с представители на икономисти, синдикати и други обществени организации.

От началото на протестите в „Референдум” многократно са правени дискусии с участието на политици и представители на гражданското общество. Ние се отнасяме с уважение към всички предложения за разискване на теми в ефира на „Референдум“, каквито сме получавали многократно от зрители.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5294 |26.07.2013 Приеха мерки за борба с младежката безработица . 28| 5494 |25.07.2013 Депутатите приеха актуализацията на бюджета . 15| 5162 |15.07.2013 Фандъкова няма да предприема мерки срещу протестите . 2| 4671 |15.07.2013 Г. Свиленски: Ще предприемем мерки за повишаване сигурността на гражданите на пътя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads