Реклама / Ads
0| 3424 |06.06.2022 НОВИНИ

Регистър на бременните разбуни духовете в Полша, след приетия драконов закон за абортите

.
Правителството на Полша, където е в сила почти пълна забрана на абортите, се сблъска с обвинения в понеделник, че е създало ”регистър на бременността“. Причината - страната разширява количеството медицински данни, съхранявани цифрово за пациентите, информират от ”Асошиейтед прес”.
 

Защитниците на правата на жените и опозиционните политици се опасяват, че жените са изправени пред безпрецедентно наблюдение предвид консервативните възгледи на управляваща партия, която вече прие един от най-рестристиквните закони за абортите в Европа. ФрогНюз припомня, че те бяха забранени в почти всички случаи, с изключение на онези, при които животът или здравето на бременнта жена са застрашени или бременността е резултат от изнасилване или кръвосмешение. Години наред бе разрешен аборт при малоформации на плода. Това изключение беше премахнато от Конституционния съд през 2020 г.


Опасенията са, че новите данни могат да бъдат използвани от полицията и прокуратурата срещу жени, чиято бременност приключва, дори в случаи на спонтанен аборт, или че жените могат да бъдат проследени от държавата, ако поръчат хапчета за аборт или пътуват в чужбина за аборт.


Въпросът привлече внимание в понеделник, след като министърът на здравеопазването Адам Ниджелски подписа в петък наредба за разширяване на количеството информация, която трябва да се съхранява в централна база данни за пациенти, включително информация за алергии, кръвна група и бременност.


Говорителят на здравното министерство Войцех Андрусевич се опита да разсее опасенията, като каза, че само медицински специалисти ще имат достъп до данните и че промените се правят по препоръка на Европейския съюз.


По думите му целта е да се подобри медицинското лечение на пациенти, включително ако те търсят лечение другаде в 27-членния ЕС. Според него при случаи на бременни жени, това ще помогне на лекарите незабавно да разберат кои жени не трябва да получават рентгенови лъчи или определени лекарства.


Новата система означава, че много полски жени вече ще избягват държавната медицинска система по време на бременността си, като по-богатите жени търсят частно лечение или пътуват в чужбина, дори за пренатални грижи. Междувременно по-бедните жени в Полша ще бъдат изправени пред повишен риск от медицински проблеми или дори смърт, като избягват пренаталните грижи, опасяват се активисти. 


На практика полските жени, които искат да прекъснат бременността си, поръчват хапчета за аборт или пътуват до Германия, Чехия и други страни, където процедурата е разрешена. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3429 |05.06.2022 Създават мегаагенция с Имотния и Търговския регистър, кадастъра и ГРАО. Константинова ще я оглави . 0| 3839 |06.04.2022 Новата сделка за изтребители F-16 разбуни парламента . 0| 3111 |29.03.2022 Бременните жени могат да се ваксинират срещу COVID-19 след 12-та гестационна седмица . 0| 3022 |04.03.2022 Активират електронен регистър на бомбоубежищата у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads