Реклама / Ads
0| 2585 |02.09.2022 НОВИНИ

Reuters: ЕК готви предложения за справяне с поскъпването на тока

.
Източник: БГНЕС
Европейската комисия подготвя общи предложения за справяне с рязкото повишаване на цените на енергията, твърди Reuters. Агенцията разполага с документ с планирани мерки, сред които е и въвеждане на таван за някои производители на електроенергия, които не работят с газ.
 

„Ограничението на цените би помогнало за увеличаване на приходите, които правителствата биха могли да използват за намаляване на сметките за енергия на потребителите, и следва да бъде въведено заедно с намаляване на търсенето на електроенергия в целия ЕС“, се казва в документа.

 

Мярката ще се прилага за генератори на електроенергия като вятърни и слънчеви паркове и атомни електроцентрали, които имат по-ниски експлоатационни разходи от газовите централи.

 

На сегашния пазар на електроенергия в ЕС производителите продават енергията си на цена, определена от последната електроцентрала, необходима за задоволяване на търсенето – често това е газова електроцентрала, което означава, че неотдавнашният скок на цените на газа е довел до повишаване на цената на електроенергията.

 

Скокът на цените на електроенергията доведе до големи приходи за производителите на ток, които не използват газ и имат ниски експлоатационни разходи, а ЕС заяви, че страните трябва да ограничат тези приходи и вместо това да изразходват парите за мерки за намаляване на рязко растящите сметки за енергия на потребителите.

 

„Националните правителства ще бъдат задължени да споделят получените приходи с потребителите на електроенергия с цел намаляване на техните сметки за електроенергия“, става ясно още от документа, в който идеите са описани като „ранна оценка на възможностите за инициативи на ЕС за справяне с цените на енергията“, а не като официално политическо предложение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2704 |01.09.2022 СЕМ готви промени в процедурата за избор на генерален директор на БНТ . 0| 2810 |30.08.2022 Москва готви реципрочен отговор на ограниченията за визи . 0| 2714 |30.08.2022 ”Артемис 1” се готви да полети към Луната в петък . 0| 2737 |26.08.2022 Reuters: Китай постепенно изтрива разделителната линия в Тайванския пролив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads