Реклама / Ads
4| 4059 |30.09.2018 НОВИНИ

Резолюция на ДСБ до президента: Същинското помирение с миналото преминава през три задължителни етапа

.
Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов Източник: БГНЕС
Същинското помирение с миналото обаче преминава през три задължителни етапа. Те са признаване на факта на политическото насилие, неговото безусловно осъждане, в това число осигуряване на възможност за наказателно преследване на извършителите на престъпления, покаяние и прошка от страна на жертвите и техните наследници. Това се казва в Резолюция на ДСБ до президента Румен Радев. В нея се отбелязва още:

 Уважаеми г-н Президент,

Ние, от “Демократи за Силна България”, приветстваме Вашия призив за национално единение и преодоляване на раните, които политическото насилие в миналото нанася на обществото ни. Надяваме се, че този призив няма да бъде поредното кухо популистко изявление на тема “национално единство”, а началото на истински процес на помирение.

Същинското помирение с миналото обаче преминава през три задължителни етапа. Те са признаване на факта на политическото насилие, неговото безусловно осъждане, в това число осигуряване на възможност за наказателно преследване на извършителите на престъпления, покаяние и прошка от страна на жертвите и техните наследници. Президентът, който по Конституция олицетворява единството на българската нация, може да бъде институцията, която да даде началото на тези процеси.

 

Затова и Ви призоваваме, за да не останат думите Ви за единение без реални последици, да предприемете следните действия:

 

-    Да съберете около президентската институция екип от български историци и чуждестранни експерти по история на Източна Европа, които да подготвят цялостен доклад за историята на политическото насилие в бизкото ни минало. Този доклад трябва да изследва периода от преврата срещу княз Александър Батенберг, организиран от руските тайни служби и българските им агенти през 1886г. до края на т.нар. “Възродителен процес” и прогонването на стотици хиляди български граждани от домовете им през 1989г.

-    Да проведете консултации с политическите сили и експертните общности в образованието за консенсусен подход към изучаването на насилието в този период и еднозначното му осъждане.

-    Да поемете инициативата за утвърждаване на официален национален ден в памет на жертвите на политическото насилие.

-    Да призовете партията, която подкрепи Вашата кандидатура за президент, да преустанови честването на датата 09.09.1944г., която дълбоко разделя обществото ни. Тези чествания са тежка и непоносима обида за близките на десетки хиляди убити без съд в дните непосредствено след тази дата и стотици хиляди пострадали в последвалите години.

-    Да поемете инициативата, в т.ч. и конституционна законодателна инициатива, за стабилно и трайно конституционно решение, изключващо погасяването по давност на отговорността за престъпления на властта срещу гражданите, извършени от представители на авторитарни и тоталитарни режими.

Ако проявите силата и куража да тръгнете по този труден път към истинско единение и помирение, ще имате подкрепата на всички български демократи.


29.09.2018                                                    Демократи за Силна България

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4831 |14.08.2018 Цветанов пак се озъби на президента: С военния си манталитет не зачита правовия ред в страната . 12| 7713 |24.07.2018 Началникът на кабинета на президента: Реакцията на Борисов за ветото е карикатурен маньовър . 1| 4937 |06.06.2018 Студенти пред президента: Бедността и корупцията ни отчуждават . 0| 4266 |19.04.2018 EП приема резолюция в защита на журналистите в съюза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads