Реклама / Ads
2| 6965 |21.09.2022 НОВИНИ

Рязка ескалация на кризата около Украйна след идеята за референдуми

.
Източник: УНИАН
Рязка ескалация на кризата около Украйна. Западът осъди остро намеренията на четири окупирани от Москва украински области да проведат референдуми за присъединяване към Русия.
 

Проруските управници обявиха допитвания от 23-и до 27-и септември в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области. Това представлява около 15% от територията на Украйна.  Новината идва на фона на контраофанзивата на украинските сили, която набира скорост през последните дни.

 

Германският канцлер Олаф Шолц обвини от трибуната на ООН Русия в „безочлив империализъм“ и обеща още военна помощ за Украйна. Остра реакция дойде и от френския президент.

 

„Това, на което сме свидетели от 24 февруари, е връщане към ерата на империализма и колониите. Франция отхвърля това. На 24 февруари тази година Русия, постоянен член на Съвета за сигурност, чрез акт на агресия, нахлуване, анексиране, наруши нашата колективна сигурност, умишлено наруши Устава на ООН и принципите на суверенното равенство на държавите. Има едно ясно и сигурно нещо. В момента, в който ви говоря сега, в Украйна има руски войски и доколкото знам, няма украински войски в Русия. Това са фактите. Русия трябва да разбере, че не може да наложи волята си военно, дори ако има фалшиви референдуми в територии, които са били бомбардирани и сега са окупирани“, каза Еманюел Макрон.

 

От Ню Йорк, където е за Общото събрание на ООН, пред телевизия Пи Би Ес, турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази  увереност, че завзетите от Русия украински територии ще бъдат върнати на Украйна.

 

„Първо, кой има надмощие? Русия или Украйна? Като лидер не желая да обсъждам това. Всичко, което искаме да направим и което искаме да видим, е тази битка да приключи с мир. Дали г-н Путин, дали г-н Зеленски? Винаги съм го искал и съм го препоръчвал. Това е конфликт, който води до жертви. Хора умират и никой няма да спечели в крайна сметка, а това не е, което търсим. Разбира се, ако се установи мир в Украйна, връщането на земята, която беше завзета, ще стане наистина важно. Това се очаква. Това се иска. Г-н Путин предприе определени стъпки. Ние предприехме определени стъпки. Земите, които бяха завзети, ще бъдат върнати на Украйна“, каза турският държавен глава.

 

Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че Вашингтон недвусмислено отхвърля тези референдуми.

 

„Знаем, че тези референдуми ще бъдат манипулирани, знаем, че Русия ще използва тези мними референдуми като база за анексиране на тези територии сега или в бъдеще. Нека бъда ясен, ако това се случи, а това още не е сигурно, САЩ никога няма да признаят претенциите на Русия. Отхвърляме недвусмислено руските действия и ще продължим да работим с нашите съюзници и партньори, за да накараме Москва да си плати и да подкрепяме Украйна“.

 

Референдумите ще са нагласени, пък е мнението на германския канцлер Олаф Шолц. По думите му „имперските амбиции“ на руския президент Владимир Путин могат да доведат до разруха в Украйна и Русия, ако той не признае, че не може да спечели войната.

 

Украинският президент Володимир Зеленски омаловажи плановете на проруските власти:

„Много въпроси има по този повод, но какво всъщност се случи, какво прозвуча от това, което не е звучало и по-рано. Нашите позиции са известни. Само това трябва да ни интересува, не онова, което звучи някъде, а нещата, които са наша задача“. Но в същото време подчерта: „Има някои страни, които днес искат да бъдат настрана. Но не трябва да се балансира между доброто и злото, светлината и тъмнината във войната на агресора и колонизатора – Руската федерация, която воюва именно така против нас – с открита окупация. Тези държави трябва да изберат страна“.

 

В Херсон, където регионалната столица е единственият голям град, който Русия все още владее, Украйна започна контраофанзива. Подготвя се такава и в Луганск, като целта е възстановяването на целия район, заяви губернаторът Серхий Гайдай.

 

Под контрола на Русия са в момента 60 процента от Донецкия регион, след като този месец нейните сили бяха прогонени от съседната провинция Харков. На юг Русия контролира по-голямата част от Запорожкия регион, но не и регионалната столица.

 

Очакваше се снощи руският президент Владимир Путин да направи обръщение към руснаците, но това така и не се случи, без да бъде посочена някаква причина.

 

По неофициална информация обръщение може все пак да има днес сутринта. Има спекулации, че Путин може да използва обявените референдуми като повод за обща мобилизация в Русия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3960 |20.09.2022 НАТО: Планираните от Русия фалшиви референдуми са поредна ескалация във войната . 3| 2943 |20.09.2022 Политологът Георги Киряков: Президентът Радев опитва да удължи кризата . 0| 2684 |13.09.2022 Нова ескалация на напрежението в Нагорни Карабах . 0| 2885 |04.09.2022 Алибегов: Преди COVID кризата служителите в ресторантьорството отказвали да плащат високи осигуровки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads