Реклама / Ads
3| 2971 |20.09.2022 НОВИНИ

Политологът Георги Киряков: Президентът Радев опитва да удължи кризата

.
Георги Киряков Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
Президентът Румен Радев се опитва да удължи политическа криза в страната, което му дава възможност да управлява еднолично и безконтролно през служебните правителства.
 

Това каза пред Mediapool политологът Георги Киряков. Според него тези избори няма да решат нищо: „Не се очертава нито една политическа сила да има властово превъзходство. Не се очертават и възможни коалиции, които да събрат достатъчно мандати. Не се наблюдава някаква вълна, каквато наблюдавахме миналата година, която да доведе до преразпределение на електоралния ресурс. Имаше опити да се създаде такава вълна през някои от новите партии, но това се оказва неуспешно“.

 

„Направиха се опити за „Български възход“. Партия „Възраждане“ не е нова политическа формация. Тя се опитва да направи такава вълна от известно време, но безуспешно. Избирателите на „Възраждане“ са много тесен сегмент, а за тях се борят много други партии, включително „Български възход“, допълни Киряков.

 

По думите му изненади по отношение на това кой ще спечели изборите много трудно могат да станат.

„Миналата година изненада имаше от страна на „Има такъв народ“ във вторите предсрочни избори и „Продължаваме Промяната“ в третите. Сега сякаш нищо не може да се промени, защото не се очертава такъв потенциал в някоя от партиите. Възможно е дори „Български възход“, които имаха надежди да бъдат изненада, въобще да не влязат в парламента“, коментира още политологът.

 

По думите му България няма нужда от национално спасение, това е пропагандно клише.

 

„България не е в толкова тежка икономическа, финансова и социална ситуация, за да има нужда от национално спасение. Да, има проблем с инфлацията. Да, има проблем с някои сектори от икономиката заради цените на газа, но България не е в толкова тежка ситуация, че да се говори за правителство на националното спасение. Това е предизборна риторика, но самата страна няма нужда от това. Има нужда от стабилно управление, включително и коалиционно, което обаче на този етап не се очертава. Това означава, че страната ще бъде управлявана от служебни правителства, които са назначени от президента. Тези правителства са с неясни цели и неясни приоритети и най-важното –те са безконтролни. Няма пряк контрол от парламента и партиите, които са представителите на гражданите в конституционния смисъл“, каза той.

 

„Президентът Румен Радев ще управлява, докато не се състави стабилно мнозинство. Това от една страна е много негативно за българските демократични институции, но от друга страна може да се каже, че е оздравително. Все пак има институции, които действат, въпреки тежката политическа криза, в която страната е попаднала и още не може да излезе от нея. Няма какво да се сърдим на системата. Няма какво да се обиждаме на партиите. Това е ситуацията и трябва да я приемем. Колкото и избори да има, някак си не е в нашата власт да променим тази ситуация. Единственият изход е ние като общество да излъчим такова парламентарно представителство, което да формира стабилно мнозинство“, коментира още Георги Киряков.

 

„Играта на Радев е да се запази възможността да управлява през служебното правителство. Очевидно е, че той има цели отвъд политическата стабилност на страната. Мисля, че Радев удължава политическата криза с целите, които е поставил пред управлението на страната, което се вижда през действията на служебното правителство. Той се е скрил зад служебното правителство в момента, твърдейки, че е надпартиен. Радев се опитва да се превърне в Deus ex machina, човекът, който взима окончателните решения, въпреки че не е политик. Той дори не е арбитър, защото дори няма какво да се арбитрира. Той е решаващият субект на властта, но без да носи отговорност. Ако служебното правителство вземе някакво решение, което не се харесва, той просто бяга от отговорност. Ако смята, че нещо е полезно за целите, които си е поставил, той се изкарва основен двигател по това. Така той изкара едва ли не за своя победа намаляването на цените на газа. Действа малко като Бойко Борисов, само че Бойко Борисов като премиер поемаше цялата отговорност, а Радев като президент не поема никаква отговорност за управлението на страната. В същото време Министерският съвет се ръководи от президентството, но Радев е оставил цялата отговорност в ръцете на министрите си“, добави той.

 

„За съжаление целта все повече кристализира. Това е оставането на България в неясната разкрачена позиция между носталгията по СССР и Варшавския договор от една страна, и НАТО и ЕС, както и модерните пазарни взаимоотношения, от другата. Тази неяснота напълно удовлетворява управляващите в Кремъл. Подклажда се умишлено в българското общество нежелание да вземе страна за агресивната руска война в Украйна. Това не се прави само от президента Радев в България, но се поддържа и от него. Някои предишни български президенти имаха същата роля – да се остави България в една сива неопределена роля, за да може лесно да бъде вкарвана в кризи“, поясни Киряков.

 

Според него категорично не може да се очаква оттегляне на Бойко Борисов, ала Доган: „Партия ГЕРБ не е като ДПС. Тя няма твърд електорат на етническа основа, на който може да се разчита за вечни времена. Извън това, Борисов никога няма да приеме за себе си подобна роля. В неговите представи ГЕРБ е партия, която той е създал и няма да приеме да не е неин лидер. Това е неговата партия, а не на гражданите за европейско развитие на България, не е партия и на депутатите му, които се възпроизвеждат в различни състави на Народното събрание. ГЕРБ е личен проект на Бойко Борисов и той винаги ще иска да бъде начело на тази партия. Знаете, че в политиката няма пенсионна възраст. В същото време отстъпването на Борисов ще се отрази негативно на резултатите на ГЕРБ. Това ще намали ентусиазма на привържениците на ГЕРБ да гласуват. Борисов е ГЕРБ и ГЕРБ е Борисов. Това е ролята, в която българските граждани го виждат“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2810 |16.09.2022 Политологът Георги Киряков: Много повече пари се хвърлят в тролски фабрики, отколкото в реклама на идеи . 0| 9109 |16.09.2022 Политологът Марая Цветкова: Този път президентът участва в предизборната кампания със знак минус . 0| 4509 |15.09.2022 Икономистът Георги Ангелов: Няма да се умира от липса на ток и газ през зимата . 0| 3185 |13.09.2022 Началник на сектор и началник на група в столичната „Пътна полиция“ помагали на Георги Семерджиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads