Реклама / Ads
0| 4521 |15.09.2022 НОВИНИ

Икономистът Георги Ангелов: Няма да се умира от липса на ток и газ през зимата

.
Георги Ангелов Източник: Youtube, Darik Radio
В никакъв случай не можем да говорим, че няма да има отопление в България или ще се умира от липса на ток и газ през тази зима. Това заяви пред Дарик радио икономистът Георги Ангелов.
 

„В България малко се потребява газ, има излишък от ток, не е толкова трудно да се премине от едното към другото. По-добре да се инвестира в електрическата мрежа, където има ток, отколкото да даваме милиарди, за да докараме от „Газпром“ някакъв газ, който може да спре във всеки един момент“, твърди той.

 

По думите му България е голям производител и износител на електроенергия.

 

„От пролетта насам виждаме процес на инсталиране на климатици, термопомпи, за да се ползва по-евтино гориво. При тази цена на тока, нощния ток, няма причина да се ползва газ, ще се изплати един климатик за седмици“, категоричен е Ангелов.

 

„Не говорим за някакъв апокалиптичен сценарий, че няма да има енергия. Въпросът е просто от сега да се мисли да се замени един вид енергия с друг, който е по-евтин“, добави икономистът.

 

„Нещата не са в розови оттенъци, но целта на това да се рисуват апокалиптични картини е да се всява страх в хората. Разбра се, вниманието по никакъв начин не трябва да пада, но политиците не бива да се изкушават да боравят със спекулативни средства“, обясни от своя страна енергийният експерт Васко Начев.

 

Според него нещата, приведени от практическа гледна точка, изглеждат различни.

 

„Всички тези мерки, опции и варианти в повечето случаи не са изпълними от днес за утре. В момента говорим в краткосрочен план. В големите градове електропреносната мрежа няма да издържи. Тогава ще бъдем принудени да се въведе някакъв краткосрочен режим, един квартал, друг квартал, за да се покрият тези нужди“, обясни той.

 

„При нас системите, които работят на мазут, в продължение на години не са пипани. За да се приведе такава система, са необходими месеци и много работа“, обясни Васко Начев.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 20057 |13.09.2022 Слави Ангелов: Семерджиев не е отгледан от родителите си, а от системата на МВР . 0| 3201 |13.09.2022 Началник на сектор и началник на група в столичната „Пътна полиция“ помагали на Георги Семерджиев . 0| 3018 |09.09.2022 Георги Лозанов: Дали се измъкнахме от Русия, или не, ще видим на изборите . 0| 2693 |09.09.2022 Д-р Делян Георгиев: За седмица в ”Изгрев” започнахме строителство на нова ясла и крило към 23-та ДГ ”Здраве” за още 75 деца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads