Реклама / Ads
6| 5373 |26.03.2021 НОВИНИ

Рязко разминаване в самохвалството на властта и мненията на експертите за коронавируса

.
Адв. Мария Петрова Източник: БГНЕС
Самохвалството на властта за овладяването на кризата, породена от коронавируса у нас, се разминава рязко с мненията на експертите.
 

Вчера на редовния брифинг на здравните власти здравният министър Костадин Ангелов обеща, че България ще се справи с тази трета вълна на COVID-19 и ще излезе от нея успешно. Той увери, че всички лечебни заведения са подготвени, а там, където има недостиг на легла, го компенсират с нови структури. Обезпечена била цялата система, увери министърът. Да, обаче България вече е на четвърто място по смъртност в ЕС.

 

“Аз съм изключително притеснена, да не използвам думата отчаяна, от това, което виждам – политическото говорене, брифингите, всяването на смут, разпространението на понякога доста неадекватна информация – това не носи абсолютно никакви ползи на обществото. Много силно се разминава това, което чувам едва ли не като самохвалство от властимащите, и това, което виждам в моята практика. Аз, като специалист по медицинско право, нонстоп общувам с управители на болници, с лекари и с пациенти, и трябва да ви кажа, че това, че се справяме – не ми е ясно какви са параметрите, които оценяват нашето справяне, но чисто житейски и практически не е вярно“, коментира пред Българското национално радио адв. Мария Петрова.

 

„Все още нямаме протоколи за лечение на COVID, все още има безкрайно много неяснота около ваксините – за съжаление страшно много злоупотреби в тази посока, като започнете с невярна информация и насаждане на ативаксерски идеи, конспиративни теории. От друга страна, заклеймяване на хората, които поради някакви причини, най-вече здравословни, не желаят да се ваксинират. Липсата на места и персонал в лечебните заведения... Да, вярно, това са проблеми, които се трупаха с години, но в изминалата една година не се направи нито една позитивна стъпка, те да бъдат решени“, смята тя.

 

„Говорихме за електронна рецепта, електронно направление, електронен регистър с ваксините – това, че те формално съществуват, не означава, че работят. Още по-малко означава, че работят добре и в полза на обществото. Това са поредните проекти, глътнати пари и поредната липса на политическа воля и трезв разум за разрешаване на кризата, в която се намираме.“

 

Що се отнася до статистиката, която се води у нас, адв. Петрова коментира:

 

“На първо място, в България ние нямаме адекватно електронно досие, респективно всичко при нас се води на хартия, тя много лесно се губи и манипулира, няма стандарт, по който се описват нещата в тази медицинска документация. Респективно, като нямаме еднозначни критерии и рамка, която да налага как се дава тази информация в тези документи, не можем да направим адекватни и обстойни анализи на нея, още повече да стигнем до някакви изводи. Но под анализиране на причините нека да не разбираме – гражданите са недисциплинирани,  собствениците на ресторанти и молове са нагли, или майките не искат да си гледат децата. Това не са причини. Защото така е най-лесно да се прехвърля вината върху хората и защото е много трудно, когато заемаш един пост, без да ти е ясно защо си там и какво правиш, да поемеш отговорност. Не мога да разбера защо се вменява тази вина на обществото, при положение че в частност Центърът за спешна медицинска помощ в последната една година, не е направил кой знае какво да осигури примерно защитни облекла, по-добра работна среда на лекарите. Проект ли са написали, предложения ли имат?“, пита тя.

 

Според нея всичко зависи от това какви решения се търсят – дали такива, които да закрепят властта, или решения в полза на обществото, защото по думите й тези две неща невинаги се припокриват.

 

“Последните месеци ние чуваме само политическо говорене, имена на конкретни хора, които се бият в гърдите с постиженията си, а когато погледнем зад тях, подобни постижения не виждаме. Здравето на хората може да бъде опазено само с научно базирани методи и модели, които да се разработят. Ние сме част от ЕС и до 2030 г. трябва да си хармонизираме системите на здравеопазване до степен, че да е без значение дали се лекувате в България, в Германия, Франция или в която и да е друга страна членка.“

 

„Мислите ли, че за 9 години имаме потенциал да направим такова нещо? Ако слушаме едни хора, всичко е чудесно – имаше места в болницата – нямаше места в болницата, имаше чували – нямаше чували, имаше ваксини – не искахме да се ваксинираме, искаме да се ваксинираме – няма ваксини... В крайна сметка не може винаги обществото да е виновно. То е виновно, доколкото избира тези, които го управляват и диктуват този тренд на това говорене“, добави адвокатът.

 

Тя обаче не вижда да се предлага решение.

 

„Адекватното решение е – систематизират се тези данни, анализират се по определени критерии и се казва: „Това за здравето на хората ще е най-добре“. А не да се създава подобен диспут, поляризация и да изпадаме в грозни полемики трябва ли да работят ресторантите и моловете... Защото, от една страна, има хора, които държавата не е подпомогнала социално-икономически, и сега се опитва да си изкупи греха предизборно. От друга страна, има едни хора, които с месеци не излизат от вкъщи, възрастни хора, отдали живота си на това да плащат данъци и осигуровки, без да получават адекватна грижа. Има едни млади хора, които се опитват и да работят, и да си гледат децата, и да си пазят здравето...“

 

„Поради липсата на еднозначна, еднопосочна стратегия като цел – икономиката ли пазим, здравето ли пазим, ако пазим и двете, по кой път вървим? Поради липсата на яснота, погазвайки правата на хората, се създава едно просто говорене и един хаос, защото ние се лашкаме от едната в другата крайност“, каза още адв. Мария Петрова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3474 |18.03.2021 Бензинът и дизелът пак рязко тръгнаха нагоре . 11| 5402 |17.03.2021 Илиян Василев: Самохвалствата на Борисов - нелеп виц, желаещите да го накажат на изборите рязко нараснаха . 0| 2982 |14.03.2021 Рязко нараства дистанционното обслужване на клиенти на ЧЕЗ . 0| 3222 |06.03.2021 Рязко застудяване, не забравяйте чадъра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads