Реклама / Ads
10| 5282 |30.01.2013 НОВИНИ

М. Рийс: Атаките няма да върнат България към тъмното минало

.
Марси Рийс, американският посланик в България
Американският посланик у нас Марси Рийс определи като "притеснителни" нападението срещу бившия лидер на ДПС Ахмед Доган и стрелбата срещу Златомир Иванов – Баретата.
 

Насилието никога не е отговор. Очакваме политически изявления на българското правителство. Не мисля, че тези атаки ще ни върнат към тъмното минало на България, но предизвикват сериозна тревога и трябва да се помисли, за да бъде овладян процесът и политиците да дадат гаранции, че такова нещо няма да се повтори, коментира Марси Рийс, предава Фокус.

Тя изнесе публична лекция на тема "Партньорството между САЩ и България - изградено на основата на споделени ценности" по покана на Атлантическия клуб в България.

Според Рийс събитията през последните месеци показали, че България е заинтересована да създаде прокуратура и съд, които действително да защитават върховенството на закона.

Посланикът посочи, че има напредък в това отношение и коментира, че изборът на ВСС и на главен прокурор са включвали сериозно проучване на качествата и препоръките на кандидатите и са станали по много по-прозрачен отпреди начин.

Борбата срещу престъпността е нещо много повече от прилагане на полицейски действия или осъществяване на дадена политика, тя изисква ефективна прокуратура и безпристрастна съдебна система, обясни Рийс. Тя отбеляза ангажимента на САЩ да подпомагат България в усилията й да реформира съдебната си система, така че процесът на правораздаване да бъде ефикасен и резултатен. Но нашата роля е второстепенна, България трябва да даде тласъка и енергията, категорична бе посланичката.

Тя оцени високо работата на България по случая с атентата в Бургас. “Тероризмът е заплаха с глобален характер, но при терористичния акт в Бургас, личи професионализмът и решимостта на българските експерти, които работят по случая, каза дипломатът.

По думите на Рийс, един от основните аспекти на сътрудничеството между България и САЩ е в областта на енергетиката - работи се по различни варианти за изграждането на южния коридор, правят се нови договори по нови маршрути. Тя изтъкна още партньорството на България с американската компания “Уестингхаус” и нейните проучвания за строителство на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Рийс отново засегна въпроса за шистовия газ. “Цената на тока в американския щат Тексас драстично намаля поради използването на шистов газ. Зависи от България дали ще вземе решението за добив на шистов газ. Но САЩ са готови да помагат за регулацията и технологичното ноу-хау”, обясни тя.

Посланичката не подмина и темата за свободата на медиите в България. "Тя е особено важна в година на избори, когато трябва да има диалог по политическите проблеми, какъвто имахме по време на изборите в САЩ. Говорила съм с журналисти. Те споменаха пред мен, че понякога се чувстват подложени на политически и икономически натиск и това води до автоцензура, което не е добре. Ние подкрепяме работата за подобряване на положението в тази област, посочи още Марси Рийс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7082 |29.01.2013 Октай обеща: Няма повече! Но остава в ареста . 121| 14851 |27.01.2013 Полк. М. Маринов: Доган няма да се отърве; турски войски в София . 44| 5785 |25.01.2013 Плевнелиев: С хората от Македония проблеми нямаме . 26| 7662 |23.01.2013 Азис защити Доган: Няма оправия с българите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads