Реклама / Ads
13| 7873 |15.03.2012 НОВИНИ

Рискът за "Горубсо" остава, въпреки мерките на кабинета

.
Пламен Димитров
Рисковете за работещите в "Горубсо - Мадан" остават при отнемането на концесията и намирането на нов концесионер, както по отношение на неизплатените заплати, така и по отношение на работата за в бъдеще. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.
 

 

"Най-добрият вариант, независимо от действията по отнемане на концесията, които започна МИЕТ и които ние приветстваме, е концесионерът да се разплати с работниците, да инвестира необходимите средства в безопасни условия на труд, да закупи необходимите средства за опазване на безопасността и здравето на миньорите, за да продължи и да добива", заяви Пламен Димитров, цитиран от БГНЕС.

 

Димитров е умерен оптимист, че въпреки всичко Валентин Захариев, виждайки, решимостта на хората, синдикатите и държавата, ще направи необходимото да върви в тази посока.

 

Той отбеляза, че докато тече едномесечното предизвестие, дадено от държавата на "Горубсо - Мадан" преди да бъде прекратена концесията, МИЕТ може да търси нов желаещ да бъде концесионер на мината. Ако бързо не се намери фирма, която да поиска да поеме управлението на "Горубсо", се върви към по-дълга процедура по възлагане на нова концесия, което е свързано с няколкомесечно оставане на миньорите без работа.

 

"ОЦК може да бъде обявено в несъстоятелност, ако продължава да не обслужва всичките си задължения към персонала и към доставчиците. Там има инвестиционен процес, който е започнал още преди години, след това е забавен, включително и по административни причини от предишните правителства, които възпрепятстваха модернизирането на предприятието", обясни президентът на КНСБ. Според него, към момента всичките неудачи на минали решения на собственика и на предишните правителства се стоварват върху главите на работещите в ОЦК- Кърджали. "И те си имат своите справедливи искания, които ние подкрепяме и държим стачното споразумение да бъде изпълнено на 100%, както и да се дадат гаранции за бъдещето на ОЦК и инвестиционният процес там да продължи", коментира Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5559 |07.11.2011 Държавният резерв остава, само го преструктурират . 14| 5004 |17.11.2010 БАН остава, вече под крилото на държавата . 0| 5377 |13.05.2007 Стачната готовност на транспортните работници остава, решението взимат днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads