Реклама / Ads
14| 6176 |08.05.2015 НОВИНИ

Ризински за Фрог: Груевски спешно трябва да си замине от властта

.
Мирослав Ризински
Всичко това, което се случва в момента в Р Македония, е логично следствие на начина, по който правителството на Никола Груевски провежда своите политики, заяви за Фрогнюз македонският българин и дисидент Мирослав Ризински.
 

На всички е известно, че опозиционната СДСМ не е в парламента вече доста време и от тук започна политическата криза в Македония. А с публикуването на материалите за подслушванията вече на всички стана ясно как управлява Груевски. Ние всички подозирахме, че второто правителство упражнява стопроцентов контрол върху медиите, върху съдебната система, най-грубо партизира институциите, свидетели сме как се провеждат изборите, как се нарушават човешките права, как управляващите се справят най-жестоко с политическите си противници и т.н. Гражданите на Р Македония все повече осъзнават тези факти, затова и протестите са толкова масови.

 

Ние от Българския културен клуб-Скопие също коментираме тази тема и си даваме ясна сметка, че имаме големи различия със СДСМ, най-вече по темите, които засягат нас като организация и българите в Македония. Но очевидно трябва да се издигнем над тази ситуация и да видим кои са приоритетите. При условие, че в Македония няма демокрация, а е налице тоталитарно правителство, обмисляме БККС да вземе участие в протестите, въпреки различията с партията на З. Заев. Защото трябва да се създават демократични условия, в които всеки в Р Македония да може да изкаже мнението си в нормална атмосфера на диалог за бъдещето.

 

Свидетели сме, че цялата международна общност обръща гръб на актуалното правителство – германската посланичка директно заяви, че Груевски трябва да си заминава от властта. На същото мнение са и представителите на САЩ. И това е най-рационалният подход. Имайки предвид обаче неговия характер и начина му на упражняване на властта, смятам, че това няма да стане толкова лесно, но опозиция и власт трябва да седнат на една маса и да се разберат за основните бъдещи крачки. Но условие за това е Груевски да си замине от управлението, обясни Ризински.

 

Що се отнася до позицията на президента Георге Иванов, който засега си мълчи, той е послушник на правителството на Груевски, но от друга страна не е изключено да играе една хитра игра, защото от конкретния скандал с подслушванията той не е засегнат или пряко свързан. По-скоро прави сметка как да излезе от ситуацията, вероятно е наясно, че актуалното правителство е дискредитирано и възнамерява в бъдеще да се включи в процес да оглави ВМРО-ДПМНЕ или да остане президент. Тоест той си мълчи тактически, за да продължи своята политическа кариера, каза още Ризински.

 

Ние като БККС скоро ще вземем решение за своето поведение, но надделява позицията, че трябва да се включим в масовите протести срещу антинародната власт, въпреки различията, които имаме с опозиционната СДСМ. Като граждани на Р Македония обаче трябва да вземем отношение, за да съдействаме на демократизацията, така че и ние да имаме възможност да изразяваме своето мнение. Това няма да е подкрепа за СДСМ, а подкрепа за гражданите. Защото нашите цели са по-скорошно влизане на Македония в ЕС и НАТО.

 

Вярно е, че нито един от политическите субекти в момента, нито от опозицията, нито от ВМРО-ДПНЕ, вкл. и от крилата, които се създават, не коментират по какъв начин ще се разрешат проблемите със съседите, вкл. с България и с Гърция, които са сред главните пречки за приобщаване на Македония към евроатлантическото семейство. Тези теми просто отсъстват, а е необходимо да се чуе ясното мнение на всички политически субекти по тях. И е крайно време да се приключи с измислената югопропаганда, че България е неприятел. Затова и ние ще решим въпросът с нашето участие в протестите, за да покажем, че сме отговорни, че мислим за бъдещето на Македония, че сме коректив и фактор, който може да подпомогне този процес, заключи Ризински.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5927 |07.05.2015 Абумелих за Фрог: Пациентите ще контролират НЗОК - одобри се от всички депутати . 17| 7908 |07.05.2015 Д-р Дечев пред Фрог: Заплатата на сестрата в „Св. Ив. Рилски” е 1800 лв., а Москов дава 1000 . 10| 8718 |07.05.2015 Само във Фрог: Скандални СРС-та на енергийни босове и властта . 53| 5767 |07.05.2015 Проф. Н. Алтънков пред Фрог: У нас не е имало фашистки режим и борци против фашизма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads