Реклама / Ads
0| 2978 |07.11.2022 НОВИНИ

Росен Карадимов и бивша зам.-министърка от ИТН стават част от Надзорния съвет на ББР

.
С двама нови членове се сдобива Надзорния съвет на Българската банка за развитие. Назначени от служебния министър на иновациите и растежа Александър Пулев са д-р Росен Карадимов и Деляна Иванова, съобщиха от ведомството.
 

С днешното решение Надзорният съвет на Банката се увеличава от трима на петима членове. От Министерството на иновациите и растежа уверяват, че това няма да натовари финансово ББР. В края на септември Пулев намали възнагражденията на членовете на Надзорния съвет на ББР от 10 хил. на 2 хил. лв. месечно. 

 

Приоритетна задача, възложена от министъра на новите членове на Надзорния съвет, е изработване и реализиране на правни, надзорни, контролни и организационни механизми, които да гарантират, че Банката ще следва единствено и само политики, които постигат целите й, заложени в чл. 2, т.1-т.5 на Закона за ББР.

 

Надзорният съвет не може да участва в управлението на банката.

 

Доц. д-р Росен Карадимов е избран за член на НС на ББР след предварително одобрение от БНБ, по реда на чл.11, ал.3 от Закона за кредитните институции и при изпълнение на допълнителните условия на чл. 5, ал. 1, т. 5 от Наредба № 20 от 2019 г. на БНБ за изискванията към членовете на управителния и контролния орган на кредитна институция, както и за оценка на тяхната пригодност и на лицата, заемащи ключови позиции. Той е избран за член на НС на ББР като независим член, по смисъла на указанията на ЕЦБ за диверсификация и в изпълнение на изискването на чл.10а от Закона за кредитните институции.

 

Карадимов е депутат от ерата на 90-те години и е участвал в приемането на редица банкови закони. Бил е съветник на тогавашния премиер Сергей Станишев и е участвал в дела, водени от ББР по спорове по предявявани вземания към фалиралата КТБ.

 

Деляна Иванова бе депутат от “Има такъв народ”, както и зам.-регионален министър в кабинета на Кирил Петков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2875 |06.11.2022 Росен Желязков: В момента сме в режим на президентска република . 3| 9515 |02.11.2022 Росен Желязков: Крачка напред ! ПП не искаха да разговарят. А сега ще разговарят, но няма да покрепят . 2| 2713 |01.11.2022 Росен Христов: Проблем с уплътненията е спрял шести блок на АЕЦ ”Козлодуй” . 4| 2720 |01.11.2022 Росен Христов: Две компании искат да доставят ядрено гориво

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads