Реклама / Ads
3| 2202 |05.09.2024 НОВИНИ

Румънският премиер: Подкрепяме правото на Израел на самоотбрана срещу терористични заплахи

.
Румънският премиер Марчел Чолаку (вляво) и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху (вдясно) Източник: Стопкадър: YouTube
Румъния и правителството й подкрепят правото на Израел на самоотбрана, написа румънският министър-председател Марчел Чолаку в социалната мрежа "Екс"("X"). Днес той е на посещение в Израел и се срещна с колегата си Бенямин Нетаняху в Йерусалим.
 

“Засилване на сътрудничеството с министър-председателя Нетаняху и нашите израелски приятели. Румъния и правителството на Румъния подкрепят правото на Израел на самоотбрана и ние изразихме нашата загриженост относно ситуацията със сигурността и опасността от регионална ескалация“, посочи Чолаку.

 

„Аз съм първият правителствен ръководител, който дойде в Израел веднага след терористичните атаки от 7 октомври 2023 г., за да изразя своята солидарност с нашите израелски приятели. Както тогава, така и сега Румъния остава с Израел, важен стратегически партньор на страната ни в широкия регион на Близкия изток”, е отбелязал румънският премиер по време на срещата с израелския си колега, става ясно от информация на правителствената пресслужба.





По време на разговора Чолаку е подчертал, че Румъния категорично осъжда терористичните атаки срещу Израел и призовава всички участващи страни да допринесат за възстановяването на сигурността и сключването на споразумение за прекратяване на огъня.

 

“Румъния ще продължи да се застъпва твърдо за освобождаването на всички заложници и ще подкрепи в това отношение усилията на Израел и други международни партньори за освобождаването на всички заложници в ивицата Газа, включително тези с двойно румънско-израелско гражданство или с румънски произход”, е допълнил Чолаку.

 

Той е изразил загрижеността на страната за възможно регионално разрастване на конфликта.

 

"Ние подкрепяме правото на държавата Израел на самоотбрана срещу терористични заплахи. В същото време подчертаваме важността на спазването на международното и хуманитарното право и необходимостта от защита на всички цивилни. Усилията на Румъния се материализират чрез изпращането на хуманитарна помощ на цивилното население на ивицата Газа и възможността да приемем деца от този регион за лечение в румънски болници“, е казал още румънският министър-председател.





Чолаку и Нетаняху са обсъдили проекти за икономическо сътрудничество с фокус върху отбранителната промишленост, туризма и румънския износ на селскостопански и хранителни продукти.

 

Работното посещение на румънския премиер в Израел продължава със среща с министъра по стратегическите въпроси на Израел Рон Дермер. Визитата включва и среща на четири очи с израелския президент Ицхак Херцог. Предвидена е и пленарна среща на румънската правителствена делегация с представители на израелската държава.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2199 |05.09.2024 Рим обмисли да ограничи туристите до фонтана „Ди Треви“ . 0| 2138 |05.09.2024 Чуждестранните туристи в Рим ще плащат символична такса за достъп до емблематичния фонтан Ди Треви . 8| 6817 |05.09.2024 Турция маха "ол инклузив"-а? . 3| 2215 |05.09.2024 Украинските ВВС ликвидираха 60 от общо 78 дрона, изстреляни от окупаторите през изминалата нощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads