Реклама / Ads
6| 5370 |08.02.2018 НОВИНИ

Румен Гечев: България е №1 по корупция в ЕС и извън него

.
Румен Гечев Източник: БГНЕС
„България е номер 1 по корупция. Това сочи изследване на МВФ за 31 страни от Европа. Лошата новина за нас е, че в него се отбелязва, че страната ни е първа по корупция в Европа с 29,6 от БВП. Турция е на второ място.” Това заяви пред БНТ проф. Румен Гечев, депутат от ПГ на „БСП за България”.
 

Той добави, че средното ниво за ЕС е 15%. Той показа и още едно изследване на Global Financial Integrity, публикувано през декември миналата година. „Първото им изречение от изследването им за ЕС е, че - България е не е само най-бедната страна в ЕС, но и най-корумпираната”, каза той и добави, че не опозицията, а международни организации констатират това.

 

Професорът се позова и на данни от доклада на Агенция „Митници”, публикуван само дни след гласуването на вота на недоверие. В него се вижда, че обложените с акцизи цигари са за 13,7 млрд. за 2017 г., а през 2008 г., преди кризата, са били 22 млрд. къса.

 

На предположението на водещия, че много хора са отказали да пушат цигари, Гечев се усъмни, че половината пушачи у нас са ги спрели заради кризата. По отношение на заловения тютюн, данните в митническия доклад са идентични. „През 2017 г. са заловени само 16 тона тютюн, срещу 51 тона през 2016 г. Данните на доклада на Агенция „Митници” сочат, че България е №1 по корупция и сива икономика и в ЕС, и извън него”, отсече Гечев.

 

Той уточни, че малко по-големите приходи от акциза на горивата идват заради повишената цена на петрола на международните пазари. „В доклада пише, че повишени цените на суровия петрол за 2017 г. са с 23,4%  спрямо предходната”, посочи професорът, но поясни, че въпреки сериозния скок на цената на суровия петрол, събраните пари от ДДС за двете години е почти един и същ. Той показа и доклада на ДАНС за системата БАЦИС, в който пише, че с една парола се е влизало от всички митнически пунктове в цялата страна и че системата е изградена така, че да не се оставят следи от това - кой е влизал в нея.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4398 |06.02.2018 България е домакин на среща между Ердоган и лидери на ЕС на 26 март . 4| 4832 |06.02.2018 Румен Миланов: Не е редно НСО да охранява и вози съпругите на политиците . 3| 5344 |06.02.2018 Даниела Горчева: Холандия и големите държави са против България в Шенген, защото службите ни не работят . 1| 4482 |06.02.2018 Любомир Кючуков: България извън Шенген означава - в периферията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads