Реклама / Ads
4| 5081 |19.03.2008 НОВИНИ

Румен Петков аут - искат десни

.
Имало информация за спряна разработка с ясни данни за наличие на прикриване, казват от ДСБ и настояват премиерът да отстрани министъра на вътрешните работи Румен Петков. За отговорност от отговорните настоява и Йордан Бакалов от СДС.
 

ДСБ иска отстраняване на министъра на вътрешните работи и на главния секретар. Един от мотивите за това е, че в сводката, предоставена от народния представител ген. Атанас Атанасов на главния прокурор Борис Велчев, имало информация за спряна разработка с ясни данни за наличие на прикриване. По бТВ зам.-председателят на ПГ на ДСБ Екатерина Михайлов обясни, че случаят със зам.-директора на ГДБОП Иван Иванов, за който беше информиран главния прокурор, е от шест месеца. С въпросния случай се прави определена крачка напред, но същевременно и не бива да не се спира дотам. Тъмносините от ДСБ искат пълно разследване, при което разкритията не спират до Иван Иванов. Михайлова счита, че главният прокурор  трябва да продължи работата си, а премиерът на свой ред - да отстрани министъра на вътрешните работи Румен Петков.

Младен Червеняков от БСП оповести по НТВ, че в такива случаи би било странно, ако опозицията не поиска оставката на съответния министър, но въпросът по-скоро бил срещу кого е разрешено използването на СРС. Съвсем нормално е да се иска отговорност от най-отговорните, смята и Йордан Бакалов, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към НС, който обясни, че разработката е тръгнала по линия на контрабандата, което означава, че става дума за мрежа, ощетяваща бюджета с милиони левове. 

И Единната народна партия (ЕНП) отчете, че случаят е доказателство за това, че МВР се използва за прикритие и координация на престъпността у нас. Фактът, че толкова висш представител на вътрешното министерство е покровителствал успешно злоупотреби за около един милиард, бил свидетелство за некадърност или за съучастие в престъпна схема. Премиерът Сергей Станишев трябвало да освободи вътрешния министър от длъжност, но не и от отговорност.

Frognews.bg напомня, че арестът на зам.-директора на ГДБОП Иван Иванов идва след съвместно разследване на Държавна агенция "Национална сигурност" и Прокуратурата. Разследването срещу висшия антимафиот се води от Софийската военно-окръжна прокуратура. Първоначалните обвинения, които са му повдигнати, са за разгласяване на информация, представляваща държавна тайна и за злоупотреба със служебно положение. Наказанието и за двете престъпления е затвор до 10 годни. Иван Иванов е в следствения арест и е задържан за 72 часа с прокурорско разпореждане. Вътрешният министър Румен Петков поясни, че от данните, с които разполага, не може да се прави връзка между задържането на Иван Иванов и спирането на парите по еврофондовете. Петков заяви още, че в службите работят много хора и че е разпоредил специални разузнавателни средства по редица служители на МВР, включително и от специалните служби.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4889 |17.03.2008 Искат по 50 млн. лв от министри, за да опазят поста си . 4| 4718 |14.03.2008 Р. Петков: ДАНС проверява МВР за връзки с мафията. Й. Бакалов не вярва . 2| 5244 |07.03.2008 Шефът на БДЖ Олег Петков го отнася заради пожара и жертвите . 3| 4840 |03.03.2008 От Атака не искат ново турско робство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads