Реклама / Ads
15| 3039 |18.02.2022 НОВИНИ

Румен Радев: От цената на хляба зависи как се справяме с икономическата и енергийната криза

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
От цената на хляба зависи как се справяме с икономическата и енергийната криза. Не е приятно да се чуе от ръководството на първия частен хлебозавод, че неговото бъдеще зависи от кредити за ликвидност в аванс. Това каза пред журналисти държавния глава Румен Радев, който е на посещение в Добричко.
 

Що се отнася до това дали има конфликт между президентството и правителството, той заяви:

 

„Много е важно да имаме диалог. С правителството имаме една цел. И аз призовавам изпълнителната власт спешно да разгледа проблема с хлебопроизводството, да се вземат неотложни мерки. Те са свързани не само с някаква директна финансова помощ. Мерките имат всеобхватен характер. Не всичко опира до пари, а и до това да вземем решение как да се борим по-ефективно със „сивата икономика“. Дебатът и решенията за диференцирани ставки на ДДС вече изостава. Не искам изобщо да навлизам в периметъра на решения на изпълнителната власт – това е техен ангажимент и отговорност, но моят призив е правителството и парламентът да се вслушат в хората, които произвеждат хляба. Защото 9% ДДС само върху хляба е стратегическо решение. То може да доведе и до изсветляване на сектора и ефективна борба със „сивата икономика“. Може да се помисли за разширяване на обхвата на мярката 60/40, така че по-големи предприятия също да могат да се възползват. Критично важно е правителството да установи добър диалог с големите търговски вериги, да има защита на българския производител“.

 

„Когато говорим за диференцирана ставка, трябва да сме наясно, че тя не трябва да се извършва по групи стоки, а по стратегически отрасли. Земеделието, хлебопроизводството, животновъдството, млекопроизводството са стратегически отрасли. Тук трябва да бъде фокусирано цялото внимание на изпълнителната власт“, добави държавният глава.

 

Радев отново призова правителството за диалог с хората, за да чуе тревогите им.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3057 |18.02.2022 Експертът Начев не смята, че цената на горивата у нас ще достигне 3 лева . 8| 3100 |17.02.2022 Петков след критиките на Радев: Всички чакаме цените да паднат. Нещата се движат в правилната посока . 16| 19401 |15.02.2022 Само във Фрог: 500К или за цената на един оръжеен завод . 12| 3325 |15.02.2022 Politico: На сцената в Кремъл - Путин и Лавров в танц на деескалацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads