Реклама / Ads
3| 2837 |30.03.2023 НОВИНИ

Русия арестува американски журналист. Мислят го за шпионин

.
Американски журналист от екипа на "The Wall Street Journal" е бил арестуван в Русия по подозрение в шпионаж. За това съобщиха от службата за сигурност на ФСБ, цитирани от международните информационни агенции.
 

Евън Гершкович е един от опитните кореспонденти на изданието и работи в Екатеринбург. Wall Street Journal заяви, че е "дълбоко загрижен" за безопасността му и категорично отхвърли обвиненията срещу него. Кремъл твърди, че репортерът е бил "заловен в крачка" и е действал "по инструкции на САЩ" като е събирал държавни тайни за дейността на руско отбранително предприятие. 


ФСБ потвърди в изявлението си, че той е имал акредитация във външното министерство, докато е работил в Екатеринбург 


Последната публикация на Гершкович тази седмица разказва за западащата руска инокономика и предизвикателството от огромните военни разходи пред Кремъл.


Следственият отдел на ФСБ е образувал наказателно дело за шпионаж. 


Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че това, което е правил журналистът "няма нищо общо с журналистиката". Статутът на "чуждестранен кореспондент" не за първи път се използва за "прикриване на дейности, които не са журналистически", каза тя.


Журналистическата дейност в Русия е особено предизвикателство още преди началото на войната в Украйна. Независими журналисти попадат под ударите на мракобесен руски закон, според който престъпление е да се съобщават "фалшиви новини" или да се "дискредитира армията". По този закон десетки журналисти бяха осъдени заради критиките си спрямо инвазията на Кремъл. 


Почти всички независими медии бяха заглушени, затворени или блокирани, включително големите медии TV Rain, радио Echo of Moscow и вестник Novaya Gazeta. Много западни медии предпочетоха да напуснат Русия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4169 |30.03.2023 Съдът в Хага ще арестува Путин. Кога ще стане? Защо сред обвиняемите няма руски генерали? . 18| 3211 |30.03.2023 Русия изстреля военен сателит в космоса /видео/ . 6| 3183 |29.03.2023 Русия обяви за издирване феминистка от пънк групата Pussy Riot . 17| 3470 |29.03.2023 Дете в шести клас прати баща си в затвора заради антивоенна рисунка в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads