Реклама / Ads

0| 3261 |03.10.2016 НОВИНИ

Русия: Бан Ки Мун може да остане през 2017 г.

.
Ако изборът за генерален секретар на ООН са забави, сегашният й ръководител Бан Ки Мун може да продължи да изпълнява тази длъжност и след изтичане на мандата му през 2017 г. Това заяви пред руската НТВ постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин.

Според руския посланик в ООН дори в Съвета за сигурност не са сигурни, че ще бъде излъчен нов генерален секретар на ООН. При новите политически условия в света, никой не оповестява за кого ще гласува, коментира още руският външен заместник-министър. „Това е толкова деликатен въпрос, че в ООН никой не разкрива своята позиция и това е напълно разбираемо. Затова е трудно да се каже кой е гласувал „за" и кой „против", отбелязва Новини. бг.

 

 "Редица държави акцентират върху това, че следващият генерален секретар на ООН непременно трябва да е жена. Ние считаме, че не е задължително това да е основният критерий. Разбира се не възразяваме да е жена, но на преден план трябва да поставим политическите качества, надеждността и професионализма", посочва той. Русия ще даде гласа си за кандидат от Източна Европа. Но и самите кандидати не знаят кой точно гласува за тях и кой е против. Предизборната кампания за поста продължава вече няколко месеца. Вече преминаха петте кръга на предварителните избори, при които тайно гласуват само страните членки на Съвета за сигурност. Предстоят кръговете с червени бюлетини, или както дипломатите ги наричат „гласуванията с мерни точки".

 

При тях ако една от петте постоянни членки на Съвета за сигурност - Русия, САЩ, Китай, Франция и Великобритания гласува с червена бюлетина, това означава поражение за съответния кандидат. Дори всички останали 14 страни членки да са гласували за него. „Искате да ви кажа нещо сензационно? Ако всичко продължава така или в средата на октомври ще имаме човек, който Съветът за сигурност ще препоръча на Общото събрание за генерален секретар на ООН или трябва да започнем всичко отначало. Но това би било много драматично събитие, което ще постави под въпрос способността ни да направим препоръка до края на годината". Ако процесът по избор на генерален секретар на ООН блокира, то вероятно настоящият генерален секретар Бан Ки Мун ще трябва да работи и след Нова година, но вече като „изпълняващ длъжността", не изключи дипломатът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 6416 |30.09.2016 ФРОГОКО: Може пак да има фиктивна продажба на банки . 1| 3593 |30.09.2016 Управителят на БНБ: Може да има сливане на банки . 0| 3558 |28.09.2016 Ректорът на СУ: Не можем да говорим, че университетите са много . 1| 3194 |26.09.2016 Ген. Радев: Не може на територии с демографски проблеми да има бежански центрове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ