Реклама / Ads
7| 4917 |03.09.2009 НОВИНИ

Русия нападна България заради свинския грип

.
Само във Владимирска област сред деца, завърнали се от почивка в чужбина (България) в последните дни на август бяха регистрирани 12 случая на H1N1. Можем само да си представим, какво щеше да се случи, ако не ги бяхме взели под медицински контрол и ги бяхме пуснали на училище. Училищата във Владимир буквално трябваше да бъдат затворени, защото едва ли родителите биха пуснали на училище децата си в
 

Това е заявил пред агенция Интерфакс ръководителят на руската служба за санитарен контрол "Роспотребнадзор" д-р Генадий Онишченко. По думите му ситуацията със свинския грип в Русия е нормална, но решенията за ограничаване пътуванията на детски групи зад граница и медицински контрол на онези, които се завръщат от чужбина със симптоми на простуда, са абсолютно задължителни и правилни.

Вниманието на обществото, медиите и здравните власти в Русия е предизвикано от няколко случая на заразили се със свински грип деца, завърнали се от лятна почивка в България.

Първоначално е разпространена информация за такъв случай в град Владимир. Учениците от Владимирска област са почивали от 13 до 27 август в международния детски лечебен център "Астра" в Бургас. В лагера е имало заболели от грип. След завръщането си в Русия всички деца са били хоспитализирани, за да им бъдат направени медицински изследвания. Установено е, че 12 от децата са се заразили със свински грип. При 10 от учениците заболяването протича в лека форма. Всички те реагират добре на лечението.

Децата от туристическата група, завърнала се от Международния лечебен център "Астра" в град Бургас, България, които получиха диагноза A(H1N1), са изолирани в стационар и в момента се лекуват. Здравословното им състояние е задоволително. Децата от същата група, които са били в контакт със заболелите, също се намират в стационар под лекарско наблюдение до края на инкубационния период.

По думите на говорителя на Управлението на Роспотребнадзор във Владимирска област, Олга Успенска, данните от лабораторните изследвания на деца са получени на 1 септември. В клиничните проби на 12-те пациенти е открит силно патогенният вирус А(H1N1).

В лека форма заболяването протича у 10 деца, при останалите е в средна. Всички намирали се в контакт със заболелите, остават под лекарско наблюдение до приключване на десетдневния инкубационен период. Случаи на предаване на вируса от човек на човек в областта не са регистрирани.

Със симптоми на свински грип са били хоспитализирани и две деца от руската Уляновска област, които също са били на ваканция в България, съобщава телевизия "Вести".

Саратовските здравни власти също са потвърдили, че 15-годишно момче се е заразило с новия грипен вирус А(H1N1), предаде РИА Новости. Момчето скоро се е завърнало от организирана почивка в българския град Бургас. След завръщането си в Саратов ученикът е бил хоспитализиран в инфекциозното отделение на болницата със симптоми на грип. В момента състоянието му е стабилно.

По повод реакцията на Русия, българските специализирани служби изразяват позиция, че е малко вероятно е децата от Русия да са се заразили в нашата страна с оглед на слабото разпространение на вируса на новия грип в България.

По последна информация до момента в Бургаска област няма особено повишаване на броя на заразените със свински грип. Това каза д-р Кунчев национален епидимиолог и директорът на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерство на здравеопазването по-повод на появилата се информация, че 17 русначета са се заразили с щама А (H1N1) по време на лятната си почивка на българското Черномор

По думите на д-р Кунчев, не може да се докаже дали децата са се заразили на лагер в България, защото ние нямаме данни за някаква особеност и подчерта, че новият грипен вирус, като всяка въздушно-капкова инфекция, се разпространява бързо.

Не е възможно децата от Русия, които са били на лагер в България, да са дошли и заразени с новия грип. Инкубационният период на заболяването е твърде малък - едва няколко дни, казва Ангел Кунчев.

Докато децата са били в България, не е търсена помощ, не е правено изследване. Ние три-четири пъти срещахме съобщения за заразени от новия тип грип руски граждани, които са били в България, но не като официални запитвания, а като съобщения в медиите. Така не може да се разбере къде и кога тези хора са били и така се ограничават нашите възможности за реакция, обяснява специалистът.

В България идват много по-малко руски туристи, отколкото в Турция или в Кипър, но вече има няколко съобщения за заразени деца от Русия, които идват от България, а не от някоя друга страна. Това навява на мисълта, че в този случай играят някакви съображения, коментира Кунчев.

Епидемиологът е категоричен, че в България няма нужната информация по този казус с децата - това не е първият случай на подобни информации, идващи от информационни агенции в Русия. Необходимо е в такава ситуация ние да получим сигурни, официални данни от колегите, които са установили заболяването, за да може ако ни кажат точно къде са били, в кой период са почивали, да направим необходимото проучване и да видим дали и ние имаме случаи на заболели в този район. До момента в Бургаска област няма особено раздвижване на заболяването. Има вътрешно предаване на вируса в България, но страната ни е в най-първата фаза на разпространение и сме с най-малко регистрирани заболели в Европа. Знаем за 66 положителни случая, но те със сигурност са повече, но сме доста далече от ситуацията, която наблюдаваме в Европа, а и на съседните ни държав.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4825 |02.09.2009 Напредъкът в България и Румъния е неадекватен . 5| 5612 |01.09.2009 Путин с ултиматум към България, Берлускони гостува през октомври . 2| 4927 |01.09.2009 Психопатка арестувана в България, държала деца в плен . 1| 5201 |28.08.2009 Украинско менте атакува България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads