Реклама / Ads
6| 2910 |11.05.2021 НОВИНИ

Русия забранява със закон на привържениците на Навални да участват в избори

.
Алексей Навални Източник: БГНЕС
Държавната дума - долната камара на руския парламент, ще разгледа законопроект, забраняващ на лицата, замесени с организации, класирани като „екстремистки“, да бъдат избирани за депутати. Текстът фактически е насочен срещу привържениците на опозиционера Алексей Навални, предава Франс прес.
 

„Първото четене ще се състои на 18 май. Важно е то да не се бави. Разчитаме на подкрепа от колегите си, за да се задействат новите правила преди следващите избори за парламент през септември“, написа в Телеграм депутатът Василий Пискарьов от комисията, натоварена да разглежда случаи на намеса във вътрешните работи.

 

Текстът ще има обратна сила. Насочен е срещу всекиго, заемал отговорен пост в някаква организация до три години, преди да бъде определена тя като „екстремистка“. За активисти този срок е една година.

 

Същевременно руското правосъдие ще разгледа на 17 май искане на прокуратурата да бъдат квалифицирани като „екстремистки“ мрежата от регионални офиси и Фондът за борба с корупцията на Алексей Навални.

 

Опозиционерът, хвърлен в затвора през януари, разчиташе да представи свои кандидати на септемврийските избори или да подкрепи излъчени от други формации, които са с най-добри шансове да спечелят срещу хора от партията на Кремъл.

 

Ако неговите организации бъдат признати за екстремистки, те фактически ще бъдат забранени, а членовете им - заплашени от затвор. Като реакция регионалните щабове на Навални в Русия обявиха в края на април, че се саморазпускат. В края на април тази мрежа бе добавена от руското финансово разузнаване към списък с „екстремистки и терористични“ организации. Той включва например джихадистките групировки Ал Каида и „Ислямска държава“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 3361 |10.05.2021 Манолова: Фрапантно заобикаляне на закона с позоваване на ”европейски правила” . 82| 4955 |09.05.2021 Проф. Галеоти: Русия ще се опита да подсили неизбежния хаос около изборите . 72| 16255 |09.05.2021 Жени събраха погледите на парада за 9 май в Русия, медии против участието на деца . 64| 12568 |09.05.2021 Дончев се кълне: Това е незаконно, несериозно! В никакъв случай не е практика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads