Реклама / Ads
82| 4953 |09.05.2021 НОВИНИ

Проф. Галеоти: Русия ще се опита да подсили неизбежния хаос около изборите

.
Руснаците ще направят всичко по силите си да подкопаят всичко. Твърдят, че са глупости, че е американски заговор. Осъзнават, че способността да повлияят на изборите е минимална. Опитвали са в много държави. Сега се опитват да използват факта, че изборите са в период в който обществата са разделени. Политическото говорене става токсично, радикално. Опитват се да подсилят неизбежния хаос около изборите. Според мен това ще наблюдаваме. По-скоро ще се опитат да поляризират максимално настроенията.
 

Това заяви пред bTV проф. Марк Галеоти, експерт по дейността на тайните служби от мозъчния тръст по въпросите на сигурността RUSI в Лондон.

 

Думите му идват на 9 май - Денят на Европа и Денят на победата - два празника, които се празнуват от два враждуващи към днешна дата лагера на геополитическата сцена. Конфликтът Русия - Запада получи нов тласък в контекста на случващото се с Алексей Навални, взривените чешки складове за боеприпаси и шпионските скандали, в които бе замесена и България.

 

Галеоти очаква да има незабавна реакция по последните обвинения.

 

"Няма бърз и лесен отговор. Реакцията спрямо Русия в момента трябва преди всичко да бъде да се ограничат вредите, които тя може да нанесе. Да се изгради капацитет, да се набавят ресурси, справяне с корупцията – както и очевидната корупция с подкупи, така и политическата корупция на фаворизиране и клиентелизъм. Колкото по-нелегитимна изглежда държавата пред собствения ѝ народ, толкова по-уязвима е спрямо руската дезинформация и т.н. Изграждане на контраразузнавателен капацитет. При по-малки държави е по-трудно, разбираемо, но в разговорите ми с български разузнавателни служби всъщност съм впечатлен от професионализма на хората, с които се срещнах, но често те чувстват, че им липсват ресурсите да си вършат работата като хората. Подобни проблеми – не става дума за мащабна кампания срещу Москва, а да се гарантира, че други страни – Москва или който и да било друг – да им се ограничат възможностите за създаване на проблеми в България. Това е необходимата, макар и не особено вълнуваща реакция", посъветва Галеоти.

 

"Това не е битка на България срещу Русия, а по-скоро на Русия срещу Запада. Приема се, че всички на инструмент на САЩ, но това не е така. Москва се опитва да постави под съмнение държавността в България. Открай време се знае, че България не иска да предизвиква Москва. И все пак, по-рано тази година имаше случай не просто на разбита шпионска мрежа, но и страната избра по доста публичен начин да го направи – с видео на различни агенти, начините, по които те изнасят информация и прочее. Вдигна се доста шум по въпроса и за действията по разследванията около случая Гебрев. Изглежда София е решила да направи две неща: първо, да се оттласне от Русия, която доста арогантно беше решила, че може необезпокоявано да оперира на българска почва, но и да покаже пред съюзниците си, особено новата администрация в Белия дом, че наистина е надежден съюзник", посочи още проф. Галеоти.

 

Според него се търси начин България да бъде използвана в една по-мащабна акция.

"Да се върнем малко назад, какво прави Кремъл. Що се касае Путин и хората около него, Русия е в политическа война със Запада, която вярват (погрешно, ако смея да вметна), че Западът е започнал. Според тях ние не позволяваме на Русия да заеме и отстоява полагащото ѝ се място на световната сцена. Гледат на случващото се в Украйна като заговор на Запада. Гледат на България като част от тази всеобхватна кампания. Голяма континентална политическа игра е това. България е едва едно квадратче на дъската.", коментира още проф. Галеоти.

 

От друга страна според експерта Вашингтон иска България да не бъде уязвима.

"Когато си в система на съюз, независимо дали говорим за НАТО или ЕС, в съюза трябва да приемеш, че твоята сигурност и твоите действия оказват влияние и на целия съюз.

Имало е опасения в миналото и със сигурност е имало действия в тази насока. Спомням си още като можехме да пътуваме, през 2019 г., когато бях във Вашингтон и говорех с различни хора в американското правителство, едно от опасенията им беше, че не могат да споделят всички сведения, които искат с България, защото не бяха сигурни дали е достатъчно сигурна в това отношение. Като цяло имаха опасения за руски пари, руски политически интереси и прочее. Има една въпросителна по отношение България от страна на американците и това е една от причините българското правителство да се старае да отговори на тези опасения", посочи още Галеоти.

 

По отношшение на руската мафия и организираната престъпност отговорът е прост - Путин е създал мобилизационен режим, който се различава от тоталитарния. Според него сяка руска институция, всяко руско лице, ако държавата го изиска, може да бъде мобилизиран за определена цел.

 

"Виждали сме го с големите бизнеси, които в общи линии си вършат работата, но от време на време Кремъл метафорично ги потупва по рамото и моли за услуга. От нещо дребно като да наемат на работа някой агент за прикритие до даряване на средства за определена кауза, която Кремъл иска да бъде подкрепена. Гангстерите също попадат в тази тенденция, защото ако държавата поиска нещо от тях, те го изпълняват, иначе рискуват да започне да ги преследва. Виждали сме случаи, а е приложимо и за България, когато се използват гангстери за дребни разузнавателни цели, но конкретно за набиране на "черна каса“. Реално организираната престъпност, действаща на територията на България и други такива страни, понякога е "таксувана“ от Кремъл. Казват им "Няма да ви закачаме, ако отделите дял от приходите ви в тази сметка, за тази кауза“. Където има руска престъпност активна извън Русия, което се наблюдава в България, има риск понякога тя да бъде задействана от руските разузнавателни служби за конкретни цели", коментира още Галеоти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 72| 16249 |09.05.2021 Жени събраха погледите на парада за 9 май в Русия, медии против участието на деца . 32| 7134 |09.05.2021 Проф. Даниел Вълчев: Работата е на залез и стаята ще бъде проветрена . 6| 4568 |08.05.2021 Проф. Милко Палангурски: 45-ят парламент не е най-краткият в историята ни . 14| 3274 |08.05.2021 Проф. Витанов: Сега мечката COVID-19 спи, Шаро не лае, но ни трябват 70% ваксинирани българи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads