Реклама / Ads

 

6| 3834 |08.05.2021 НОВИНИ

Проф. Милко Палангурски: 45-ят парламент не е най-краткият в историята ни

.
Проф. Милко Палангурски
Настоящият парламент не е най-краткият в историята ни. Парламентът с най-кратък живот е II Велико народно събрание, свикано през 1881 г., което функционира един единствен ден и гласува т.нар. пълномощия на Княз Александър I (Режим на пълномощията).

Това разкрива в интервю за БГНЕС проф. Милко Палангурски, историк и университетски преподавател.


„Пет минути преди настъпването на новата година, за да се даде бюджет на страната, правителството и монархът разпускат народното събрание, защото няма мнозинство, което да може да излъчи нов кабинет. По съществуващата парламентарна практика не е възможно да продължи функционирането на Народното събрание в новата 1914 г., а с разпускането му се преминава в режим 1/12 от бюджета на страната за предходната година. Това е един от най-шарените парламенти в българската история. „В 12 без 5 Васил Радославов вади от джоба си указа на Фердинанд за разпускането му и произнася думите: „Ще дам бюджет на страната“, разказа проф. Палангурски.


Историкът прави паралел между тогавашната политическа ситуация и тази в наши дни – не може да сформира ново мнозинство, тъй като никой не иска да управлява с предходните управляващи.


За настоящето XLV (45) Народно събрание историкът припомни, че то ще остане в новата ни история с друго – за едномесечния си живот не проведе нито един парламентарен контрол. Нито премиер, нито вицепремиер, нито министър от кабинета в оставка се качиха на парламентарната трибуна, за да дадат отчет за работата си по отделни теми.


„Това е процес, който започна преди 10-12 години, откогато има трайна политика за неглижирането на Народното събрание. Както винаги съм казвал – парламентът в крайна сметка си връща за неглижирането. Последните дни доказват това. Доколкото видях последното заседание на временната комисия с председател Мая Манолова, в зала стоеше цялата парламентарна група на най-голямата политическа сила, което показва колко силно нещо е парламентаризмът, но когато функционира нормално“, смята проф. Палангурски.


Според него парламентаризмът в България е на път да се завърне „с гръм и трясък“, а доказателство за думите си той намира във факта, че Народното събрание отново е започнало да „ражда новини“.


„През последните дни виждате, че парламентът диктува политическото положение в страната, а не „Фейсбук“. Досега политическите центрове на властта бяха извън сградата на Народното събрание“, смята още историкът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 14| 2694 |08.05.2021 Проф. Витанов: Сега мечката COVID-19 спи, Шаро не лае, но ни трябват 70% ваксинирани българи . 0| 2404 |07.05.2021 Проф. Рачев прогнозира прекрасно време до 15 май . 15| 4580 |05.05.2021 Проф. Минеков: Разделяме се с епоха на бандитизъм, на вопиюща простотия, на нещастие . 17| 2943 |05.05.2021 Проф. Огнян Герджиков: Премиерът не е Господ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ