Реклама / Ads
2| 2308 |11.10.2024 НОВИНИ

Руската пропаганда непрекъснато ползва баба Ванга в своите лъжи. И в Украйна си играят с вярата на хората

.
Човек в тежко време и положение е готов да вярва на всичко – даже директно да говори с дявола. 
 

А от това се възползват аферистите и измамниците под всякакъв сос – екстрасенси, врачки, вещици, пророци, месии, ясновидци, хироманти, нумеролози, магьосници, астролози и т.н. Те предлагат бързи леки решения и осъзнано или не си играят с чувствата на пострадалите и с дявола.   

 

В Украйна в социалните мрежи набира скорост скандал около дейността на псевдолечителката Хана Фесун. Жената нарича себе си „Божията майка“, „Богородица”, която уж „изпраща енергия“ и иска пари от хората за това.

 

Една от първите, които писаха за Хана Фесун, беше Надя Потоцка, ръководител на комуникациите в Центъра за икономическо възстановяване. Тя разказва на страницата си във Фейсбук, че една жена украинка се е обърнала към нея с молба за пари, за да спаси любимия си, който е в кома от шест месеца в Германия. Парите не са нужни за лечение, а за някоя жена от Украйна, която да му „изпрати енергия”, имайки предвид Гана Фесун. 

 

„Енергията работи за обмен на средства, както разбрах. И това се случва от доста време”, – казва Надя Потоцка.





Сетне стана известно, че тази жена поискала заем от повече от 25 свои познати и някои хора са ѝ дали пари. Тя вярва на псевдолечителя и е готова да вземе заеми, за да продължи своята „енергийна” подкрепа.

 

Хана Фесун е известна на много киевчани като собственик на заведението Call me cacao на Подил в Киев.

 

На страниците си в социалните мрежи тя редовно поства публикации, които започва винаги с представянето на себе си и говори за споделяне на енергия с другите. Тя също така твърди, че организира женски кръгове, извършва духовни практики и изцеления, помага на други да станат родители.

 

Анна Фесун заявява, че притежава божествена сила.


„Аз съм Божията Майка. Аз съм Въплътената Божия Майка, Майката на Вселената. Майката на Вярата. Аз лекувам Хората, Семейството, Семейството на Земята. Водя Майчинството към Отечеството. Аз съживявам Живота”, пише жената в шапката на профила си в Instagram.

 

Според свидетелствано тя провежда „ритуали“, по време на които хората са принудени да останат будни и да гладуват в продължение на два дни.

 

Фесун работи с малки и средни групи, използвайки емоционална манипулация, принуждавайки участниците да изпитат ярки емоционални състояния, като плач или смях.

 

Псевдолечителят е родом от град Золотоноша, Черкаска област.


След малко попадам на още един пост на един неин приятел украински журналист и писател Богдан Логвиненко, който я познаваше добре и рекламираше нейния бизнес с кафенетата. Той познава добре и жената която събираше средства от приятелите си за да плати на Хана Фесун за „енергията” която „пази” любимия ѝ от смърт. Излъганата жена в отчаяние се оказа поетесата от Одеса Анна Луцюк. Затова всичко минава в публичното пространство, защото обкръжението на Луцюк, от които тя искаше пари, са публични хора. Иначе още дълго не щеше да се знае кой още е пострадал. 







 Ето какво пише за Хана Фесун Богдан:

 

“Мина време, фабриката за какао неочаквано се затвори и Хана изглежда пренасочи енергията си към друго хоби и започна да прави съвсем различен „бизнес” – тя стана новата украинска Дева Мария и започна да обръща хората към „Истинския път”.

 

Хората пишат, че Анна събира пари от „покръстени” и ги вкарва в дългове. Няколко войници вече писаха, че съпругите на техните другари, които са в тежко състояние, събират средства не за лекарства, а за „лечение с Дева Мария”.

 

Така че понякога се случва човекът, когото срещате, и същият човек няколко години по-късно вече да са две много различни личности. Предишните ми публикации напълно загубиха своята актуалност. Моля, бъдете бдителни и предупреждавайте близките си. Защото някога, вдъхновен от готино нещо, вкусно какао, днес някой може да изпадне в беда, и Живата „Богородица” ще ви помогне в това.” 

 

Да напомня, през 90-те години изникна една секта, бяло братство, с лидерка, която се наричаше Мария Деви Христос, която измами хиляди хора – те си продаваха апартаментите, и всичките имущества, за да ѝ донасят пари и очакват последния час, края на света. Оказа се мъжът ѝ имал връзки със спецслужбите на русия и цялото нещо е абсолютна провокация в духа на “руски мир”. След като не настъпи края на света, който те обещаха, те бяха съдени и седяха в затвора. 

 

Спомням си също, когато учих теология в Киив бяхме поканени като студенти на едно религиозно събитие, по-скоро презентация на всички регистрирани религии в Украйна. Там бяха и тези представители. Аз учтиво взимах брошури от всяка маса, истински исках да науча всички течения.

 

Обаче не знаех че бялото братство са регистрирали като религия. Нали тази самопровъзгласила се Мария е в затвора. Когато ги попитах, къде е, те отговориха: „Тук е. Сред нас!”

 

Тогава разбрах, че е нещо отвън рамките на рацио и адекватност, а такива неща много ме плашат. Повече от атеизма. И тогава се питах, какво психологическо отклонение има таз жена, шизофрения е или умишлена духовна спекулация с вярата на наивните за печалба, или и то и друго? 

 

Но повече ми беше интересно, какво става с хората, че се връзват на такива лъжи и започват да вярват на такива луди и да им дават последните си пари.

 

Там имаше още представители и на някакъв Висарион от русия, който предлагаше последен завет и еко поселения и всъщност също попадна в затвора за извършване на психологическо насилие над хората и измама с еко постройките и незаконно взетите земи. 

 

Тук виждаме аналогии с Исторически парк в България.

 

Не е известно колко души са станали жертва на манипулациите на „Богородицата”. В социалните мрежи тя има значителна аудитория. Наблюдавам и многочислени жертви в коментариите които са давали пари на повярвалата на „Богородицата” Ана Луцюк.

 

И може да се помисли, че Хана е просто психически болна жена, а Анна и се подвързва от отчаяние, ако не бяха паричните такси, изнудването и хиляди свидетелства на пострадалите хора в коментариите. 








Богдан Логвиненко разузна и написа следното: 

 

„Приятели, ситуацията придоби нови интересни обрати. Трябва да продължа да публикувам това, защото вчера се оказа, че много мои познати са засегнати от действията на Хана Фесун, и роднини на друга моя колежка също дойдоха до коментарите на поста и заявиха, че техни близки са били засегнати. А ето и една още по-интересна история. Тъй като близки и познати вече са се консултирали с полицията, но делото не е образувано, тъй като няма преки жертви, които да се припознаят като такива, на нас не ни остава нищо, освен гласност.


.


Човекът на снимката се казва Дирк. Според легендата той е боец ​​от Международния легион, който уж е участвал в операцията в Кринки (населен пункт на линията на фронта във Украйна) като част от интернационалния легион, където се предполага, че е използвано химическо оръжие, след което заминава за Германия и започва лечение. Всъщност там Дирк прави обща снимка с жертвата, което доказва единствената им обща снимка, на която той изобщо не изглежда като пациент, отровен с газ. Тук трябва да се отбележи, че жертвата пише, че се е запознала с Дирк, благодарение на Хана Фесун, а Хана Фесун заяви днес, че е срещнала съвместните деца на Дирк и жертвата преди 4 години (аз също не разбрах веднага шегата, но беше за неродени деца), т.е. има всички основания да се смята, че този Дирк е бил изпратен от Хана Фесун, за да има още по-голямо влияние върху жертвата. И жертвата майсторски се обработваше от измамницата поне три години подред. Ако прочетете спомените на участниците за това как протичат “ритуалите” на Анна Фесун, то ще разберете, че това е типичен път на тоталитарни секти с глад и липса на сън в продължение на няколко дни и хипнотично въздействие, в което „Богородицата” подчинява своята жертва, която по-късно трябва да прекъсне всички контакти с предишния свят и да намери висшата съдба, която също ще бъде напълно контролирана. 

 

След срещата в Германия жертвата се върнала в Украйна, а от страницата на германеца вече започна да пише лице, което се представило за дъщерята на Дирк на име Лили. Скоро лекарите го поставиха в кома, за да поддържат живота му (нито болницата, нито самият Дирк бяха видени отново). През цялото това време жертвата научава за състоянието на Дирк от човека, който уж е управлявал (до вчера) личната му страница във Фейсбук. Дирк трябва редовно да бъде извеждан от кома, но този момент никога не идва, вместо това жертвата е убедена, че животът му зависи от молитвите на Фесун. Всичко това се случва под въздействието на психологически манипулации от страна на тази, която се представя като Лили и г-жа Фесун.

 

Аз и много мои приятели, без да разбираме подробностите, дарихме за набирането на средства, за да подкрепим живота на наша близка позната, но всъщност също станахме жертви в тази пирамида на духовно поклонение.

 

През последния ден научихме:

 

1. Нито един от подразделенията на Международния легион, пресофицерите и бойците не знаят за съществуването на какъвто и да е Дирк.

2. Международния легион изобщо не е участвал в операцията в Кринки.

3. Шевронът, който Дирк даде на жертвата, е сувенирна глупост.

4. Има вероятност Дирк да не е пресичал украинската граница (това все още е теория).

5. Страницата на Дирк във Facebook (която изглежда е в кома) беше изтрита веднага щом започна публичността.

6. От страницата на местоработата на Дирк, където той все още виси като лице за контакт (на някакво ловно дружество), започнаха да пишат, че никога не е бил в кома и изглежда като интернет измама.

7. Лекуват отровата от химическите оръжия във клиниката Charite. Ако беше военен в такава ситуация, щеше да го закарат там, а не в някакъв неясен районен диспансер + когато човек получи такива лезии – малко вероятно е след това лесно да се разхождате из града. 

 

И тази конкретна снимка изглежда меко казано подозрителна, но няма да я коментирам. И разбира се, няма да намерите никакви средства за набиране на средства в подкрепа на живота на немец войник. Нито едно съобщение от Международния легион – също нито един побратим, който би искал да разкаже тази история за подвизите на германски доброволец в Украйна – нищичко.







Прилича на добре планирана операция за изнудване, психологическо подчинение на лековерна жертва и цинична измама. Надявам се да има достатъчно гласност и всичко тук да е подробно и доказателствено, за да започнат най-после да се интересуват органите на реда или специалните служби”, – призова накрая Логвиненко. 


Ей така, цял детектив, колегите кинаджии имат готов сценарий. Радва ме едно, че публичните хора веднага реагираха и имайки критическо мислене надявам се да сложат край на таз история и да помогнат на жертвата да провиди. 

 

Ме е страх да правя сравнения с баба Ванга, знаейки колко хора в България и се поклоняват, но ще кажа. Като се порових из биографията ѝ изглежда, че и тя е ползвана от руските спецслужби за свои цели и нужни “пророчества”, и цялото това паломничество към нея също се гради на голяма измама и парично духовно мошеничество. Подигравка с вярата на хората. Дори и едно казано от нея “пророчество” ако е лъжа, всичко трябва да се смята за лъжа. И по принцип би следвало да се направи ревизия на нейните пророчества, кое е казала наистина, а кое не. Макар с това да се разберем. Защото от началото на войната руската пропаганда непрекъснато ползваше образа на баба Ванга в своите мръсни манипулации и лъжи. И непрекъснато “пророчестват” от нейно име за своите победи, за падането на Украйна и за края на света, който всеки път се отлага.

 

За атеистите всичкото е пределно ясно, за вярващите в Бог в Евангелието има предупреждение, че ще има много такива лъжепророци, и християните трябва да внимават. Не знам как във мнозина често се съединяват вярата в Бог и Христос и Баба Ванга, като чисто идеологически те са взаимно изключващи. 

 

Страшно и това, че ползвайки фолклора (носиите, приспивни и други народни песни) и образа на Божата майка те оплюват истинския фолклор и християнството. 

 

Поради войната, преживявайки непрекъснат стрес и болки, хората стават лесни жертви на различни измамници. А технологиите стават още по-изискани с интернет и онлайн банкинга.

 

Сега има вече и нова схема за измама на украинците – измамниците предлагат фалшива финансова помощ от международни организации или правителството на Украйна в SMS. Който се връзва следва различни линкове, където, за да получи парите, го молят да впише данните си на картата включително и уж проверочни кодове от SMS от банка, благодарение на което снимат всичките пари от сметката.







По време на кинофестивала ОКО в Украйна показахме българския филм „Уроците на Блага”, този филм показва телефонните измами и колко много слично има в менталността на хората от източна Европа, особено най-незащитетините от тях – децата и пенсионерите. И как леко да станат жертва на измамниците хората в тежко положение. 

 

При нас имаше и досега има хиляди случаи на телефони измами, когато звънят на майката и молят пари за „сина ѝ в реанимация”, и тя в стрес не звъни на сина си да провери, а бяга в банката да праща пари или просто изпраща по банков път от карта на карта. 

 

Ползвайки се от случая, искам да призова всички, които четат статията да се огледате наоколо себе си, не мирише ли на измама отнякъде, проверявайте всичко детайлно, и най-главното - огледнете се дали някой от близките ви не е в капан и има нужда за помощ, да го отървете от страшна измама. 

 

Тетяна Станева, бесарабска българка в Украйна. Публикация в "Бесарабски фронт".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2165 |11.10.2024 Иван Брегов: Този състав на ВСС е доказано, че е изцяло податлив на политическо влияние . 1| 3562 |11.10.2024 Растящ интерес към "мистериозните" кутии: Потребители алармират за измами . 1| 2204 |11.10.2024 Германският външен министър: Путин не желае да разговаря с Шолц по въпроса за посредничество за мир в Украйна . 2| 2196 |11.10.2024 Кметът Терзиев увери: Бонусна система в транспортния сектор на столицата ще има

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads