Реклама / Ads
22| 8562 |02.03.2011 НОВИНИ

Руски вестник: България и Косово могат да си разделят Македония

.
Не е изключено Македония скоро да стане поредната арена на славянско-албанското противопоставяне, пише руският вестник „Правда“. Неотдавна македонското МВР призова администраторите на Facebook да блокират профилите, разпалващи национална омраза. Страната може да се окаже поредната гореща точка в света.
 

Над македонската държава е надвиснала сериозна опасност. „Много македонци взеха български паспорти и не е изключено в бъдеще територията на Македония да бъде разделена между България и Косово, а македонците да станат национални малцинства в двете страни. Важна роля в отстояването независимостта на Македония би могла да изиграе Сърбия, но сложната икономическа и политическа ситуация не й позволява да бъде стабилизиращ фактор на Балканите“, смята руският историк-балканист Владимир Путянин.

През 2001 г. беше подписано Охридското споразумение, съгласно което в районите, където албанското население е не по-малко от 20%, техният език получи статут на официален. Албанските политици влязоха в правителството на Македония. Фактически ставаше дума за федерализация на Македония, пише руското издание.

Това обаче не успокои албанските националисти. Те продължиха да оказват натиск върху местните власти и през 2005 г. получиха право да окачват албанското знаме там, където албанците са мнозинство. Някои техни политици не се притесняваха открито да казват, че албанските райони на Македония трябва да се присъединят към Косово. А след това евентуално и към Албания.

„Македония излезе от Югославия преди 20 години, но борбата й за независимост и суверенитет продължават и до момента. Непризнаването на името й от страна на Гърция и междунационалните противоречия поставят под въпрос съществуването на самата македонска държавност. Всичко това позволява да се говори за изкуствения характер на тази балканска държава, създадена въз основа на възникнала след Втората световна война бивша югославска република“, резюмира руският експерт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5280 |01.03.2011 Държавата пред дилема заради Е.ОН-България . 16| 5817 |27.02.2011 Пл. Юруков: България е страна на слухове, флашки и каскети . 19| 6540 |27.02.2011 Северозападна България се стопява . 71| 5411 |26.02.2011 В. Сидеров: Днес България е колонизирана държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads