Реклама / Ads
8| 4732 |15.05.2010 НОВИНИ

РЗС: Борисова рискува живота на хората

.
30-процентовото орязване на бюджета за спешните центрове от министъра на здрвеопазването Анна-Мария Борисова ще доведе до зловещи последици за здравето и живота на хората.
 

Това заяви политическият съвет на "Ред, законност, справедливост" в декларация до медиите. Партията на Яневкатегорично осъжда опита на правителството да запълни бюджетния дефицит за сметка на човешкото здраве.

"Финансирането на спешната медицинска помощ винаги е било недостатъчно, лекарите, сестрите и шофьорите на линейки там са с най-ниски заплати, а оборудването е далеч от европейските стандарти. Съкращаване на парите за спешна помощ обрича немалка част от гражданите да бъдат лишени от възможност за навременна медицинска помощ. Тези рестрикции ще се отразят пагубно на лечението на пациентите, а влошените условия, смешно ниските заплати на фона на сериозния стрес и големите отговорности ще увеличат текучеството на специалисти към държави,където техният труд е ценен. ", се казва в писмото.

Според РЗС Министър Борисова не дава отговор на въпроса по какъв начин спешните центрове ще осигуряват квалифицирана помощ на пациентите при новоизмислените рестрикции за бюджета на спешните центрове. От партията на Янев припомнят, че те са и част от системата за национална сигурност при бедствия и аварии.

Крайно наложително е да им се подсигури необходимите медицинска апаратура, подходящи автомобили и условия на работа. Политическият съвет на РЗС предупреждава управляващите от ГЕРБ, че намаляване финансирането на намиращата се и без това в окаяно състояние спешна помощ ще доведе до зловещи последици за здравето и живота на хората.

Здравната сфера е тази, за която държавата трябва да се погрижи, дори в условия на тежка икономическа криза, да предоставя качествена услуга, достъпна за всички български граждани. В противен случай ще се окаже, че не болниците не отговарят на изискванията, а провежданата политика не отговаря на изискването на хората.
РЗС призовава Правителството да се откаже от идеята за каквото и да било съкращение в спешната помощ и да съкрати 50 % от държавните и изпълнителните агенции. Това би било далеч по-решителна и истинска антикризисна мярка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4749 |09.05.2010 Хората одобряват ЕС заради свободата и сигурността . 12| 5417 |03.05.2010 Борисов си писа 5, хората щели да харесат мерките на ГЕРБ . 10| 4836 |22.04.2010 Борисова наруши мълчанието си и навика репортерите . 3| 5367 |21.04.2010 Пасат обърна Хюндай, по чудо хората оцеляха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads