Реклама / Ads
17| 5745 |14.03.2014 НОВИНИ

Съдът разкритикува Местан

.
Лидерът на ДПС Лютви Местан Източник: Булфото
Съдът работи единствено по закон и доказателствени материали. За него не са от значение политическите или други пристрастия нито на подсъдимите и обвиняемите, нито на лицата, оглавяващи партии, парламентарни групи или групировки, били те корпоративни или медийни.
 

Това заявява в своя позиция председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов във връзка с изказвания на лидера на ДПС Лютви Местан след решението на съда Октай Енимехмедов да бъде пуснат под домашен арест.

Ръководството на Софийския апелативен съд категорично възразява срещу опитите за натиск и внушение, правени в общественото пространство, че определенията и решенията на магистратите, работещи в съда, са повлияни от фактори, които не са свързани със закона и доказателствата, представени по всеки един отделен случай, посочва Пенгезов.

Той смята, че в правова европейска държава, каквато България претендира да е, са недопустими изявления от страна на политически лидер, според които „част от общия сценарий за съдебен терор срещу една определена сила е и пускането на Октай Енимехмедов под домашен арест веднага след оправдателна присъда.

Разпространяването на съждения като това, че „с променената мярка се дава ход на втория етап в този сценарий - превръщането на нападателя в медийна звезда" от високо място, каквото би трябвало да представлява парламентарната трибуна, сочат единствено на политически страсти и предизборни борби, в които съдът няма как да има място. Подобни изявления обаче имат негативно влияние върху българските граждани, както и върху облика на страната в международен аспект, посочва Веселин Пенгезов.

Независимо от опитите на представители на изпълнителната власт да „насочват" съда за негови определения или решения, магистратите от Софийския апелативен съд ще продължат и занапред да се съобразяват единствено и със закона и доказателствата по случаите, които разглеждат като компетентна институция, заявява Пенгезов.

От съда припомнят, че подобно съобщение са били принудени да направят през есента на 2010 г. по повод изявления на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Към днешна дата, това се налага заради внушения, правени публично от лидера на ДПС Лютви Местан, се посочва още в позицията на Веселин Пенгезов, публикувана на интернет страницата на съда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 6586 |14.03.2014 Местан: А ако Енимехмедов беше стрелял не по Доган, а по Борисов? . 66| 6128 |13.03.2014 Борисов: Щом търпим Местан да ни дава акъл за морал, си заслужаваме съдбата . 24| 5065 |13.03.2014 Местан прозря паническите страхове на Борисов . 38| 5558 |10.03.2014 Местан: След евроизборите се преминава от оцеляване към пълноценна работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads