Реклама / Ads
1| 4220 |30.10.2019 НОВИНИ

Съдът разпитва свидетели по убийството на Георги от Борисовата градина

.
Йоан Матев Източник: БГНЕС
Продължават разпитите на свидетели по делото срещу Йоан Матев, който е обвинен за убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина на 2.06.2015 г.
 

В залата се явиха петима свидетели, от които Ерик Стоянов и Аюджеб Дома бяха доведени принудително от съдебната охрана, тъй като в предни заседания не са се явили.


Заседанието се води от петчленен състав. Пред него Ерик Стоянов, който е един от свидетелите по делото каза, че в килията му е бил Патрик Първев, който е направил самопризнания за деянието в Борисовата градина. Тогава Първев е излежавал 6 годишна присъда за жесток побой над 3-годишният Еци, допълва БНТ.

 

„С идването на Първев, ние станахме четирима в килията. Аз, Радослав, Калин Евтимов и Патрик. Заради побоя над тригодишното момче, Калин тормозел психически Патрик. Той написа самопризнания пред мен и Калин, които обаче не подписа. Един от съкилийниците извика надзирателя и предаде показанията му“, каза Стоянов и описа Патрик като слаб, кротък, висок около 180 см. и с руса коса.

 

Заради честото забравяне на фактите, съдът прочете показанията, които той е дал на 8 август 2015 г. в следствието. От тях стана ясно, че на 7 август Патрик е признал пред Калин, че именно той е убил Георги в Борисовата градина.

 

„Успях да чуя Патрик когато обясняваше къде е скрил ножа и как изглежда той – с черна дръжка, с черен връх и дълъг 20 см“, уточни свидетелят и добави, че на другия ден Патрик четири пъти сменил версията си – ту признавал, че е той, ту отричал показанията си, както им казал, че страда и от раздвоение на личността.

Попитан дали признанията на Патрик са били изтръгнати със сила и под диктовка, Стоянов отрече.

 

Вещото лице Васил Бачев потвърди, че изготвената от него графологична експертиза потвърждава, че почеркът в самопризнанието на Първев е негов и вече не съществува съмнение за достоверността на лицето, написало признанията.

Заседанието беше прекъснато заради общо събрание на съда. Очаква се разпитите да продължат след 13 ч.

 

Ако в крайна сметка Йоан Матев бъде признат за виновен, ще получи присъда между 5 и 12 години, тъй като по време на убийството той е бил непълнолетен. Освен това ще бъде приспаднат и срокът, в който подсъдимият се намира зад решетките, тоест над две години.

 

През ноември 2017 година Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу Йоан Матев. Той е предаден на съд за това, че на 2 юни 2015 г. малко преди 12:00 ч. в Борисова градина, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, умишлено е убил непълнолетния Георги, като му нанесъл удар с нож. В резултат на това били засегнати жизнено важни органи и настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на пострадалия. Оръжието на престъплението е намерено в близост до местопроизшествието. Матев избягал и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3933 |29.10.2019 Съдът в Кюстендил глоби жители на Северна Македония за неверни данни . 0| 3789 |27.10.2019 Съдът решава за арестуван застъпник в село Драганов . 2| 4451 |18.10.2019 Съдът обяви фалита на мини ”Бобов дол” . 0| 3821 |10.10.2019 Разпитват родителите на изоставеното бебе в 9-то РУП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads