Реклама / Ads
3| 4788 |16.02.2008 НОВИНИ

Съдбата на Косово е решена - независимост до дни

.
Позицията на българската страна за Косово ще бъде обсъждана в Брюксел. За белгийската столица заминаха депутатите Татяна Дончева и Асен Агов. Двамата ще имат срещи в ЕК по външна политика, сигурност и отбрана.
 
Даденостите трябва да се приемат такива, каквито са, без сантименти и неясни фрази. България е член на НАТО и Европейския съюз и е длъжна да приеме тяхната позиция. Как ще бъде формулирана е друг въпрос, но трябва да е ясна, заяви за Frognews.bg Татяна Дончева. Според нея процесът на признаване на независимо Косово може да се протака известно време, да бъде предмет на завоалирани фрази, но е необратим, без значение дали това се харесва на всички. Нито животът, нито историческите факти са били винаги справедливи. Самата българска история изобилства с исторически несправедливости, но я приемаме такава, каквато е, допълва Дончева. 

kosovo-girl.jpgСъдбата на Косово изглежда решена. Тази нощ приключи процедурата по „мълчаливо съгласие" на Евросъюза за изпращане на специална мисия в Косово.

Според процедурата, ако нито една страна не заяви официално несъгласието си, решението се смята за взето.

Мисията, съставена от 2000 полицаи и правоохранителиq ще поеме към все още сръбската провинция през следващата седмица, съобщават световните агенции.

Сред държавите, които се обявиха против очакваното утре обявяване на независимост на Косовоq са Румъния, Гърция, Испания, Кипър и Словакия. Те обаче още не са се произнесли официално, а заемат изчаквателна позиция.

Мисията на ЕС за Косово ще има ограничена изпълнителна власт и ще се намесва в случаи на организирана престъпност, корупция и при залавянето на военни престъпници.

След пристигането й в Косово ще има адаптивен период от три-четири месеца, през който мисията ще поеме всички дейности от досегашната администрация на ООН.

Първоначалният бюджет на мисията е за 16 месеца, с тенденция този срок да бъде продължен. В България ще се приберат и полицейските ни наблюдатели, които са в контингента вече няколко години.

Няколко държави  няма да имат представители в мисията - САЩ, Турция, Швейцария, Хърватска и Норвегия. Frognews.bg

 

Текст към снимка:

1. Една от най-известните картини в Сърбия с исторически сюжет: ранен сръбски воин в битката с турците на Косово поле през XІV в. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5043 |11.02.2008 Апел в защита на българите в Косово . 9| 4965 |09.02.2008 Тройната коалиция е решена да изкара мандата, мисли и за втори . 0| 5228 |28.01.2008 Косово - акцент в Брюксел; ние - на кестерме . 4| 7153 |20.01.2008 Шарън Стоун и Джордж Клуни против независимостта на Косово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads