Реклама / Ads
15| 5979 |17.06.2011 НОВИНИ

Съдия Янева призна за сделките със "Софийски имоти"

.
Владимира Янева
На заседанието на ВСС вчера стана ясно, че новият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева е внесла писмо, в което признава, че е сключила сделки за покупка на два имота от дружеството "Софийски имоти" от името на баща си, както и че все още не е насрочила делото срещу бившето ръководство на общинската фирма.

То обаче не бе публично оповестено, независимо от огромния обществен интерес и напрежението в съдийската гилдия, предизвикано от поредното кадрово недоразумение на ВСС.

Писмото на Янева е публикувано в днешния брой на в. "Труд". В него няма никакви обяснения защо е забавила с месеци насрочването на делото "Софийски имоти", нито пък защо не си е направила отвод от процеса заради съмнения за конфликт на интереси.

Цялото съдържание на писмото на Владимира Янева до ВСС, публикувано в "Труд":

ДО ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
НА ВНИМАНИЕТО НА:
КОМИСИЯ ПО "ПРОФЕСИОНАЛНА ЕТИКА И ПРЕВЕНЦИЯ НА КОРУПЦИЯТА"
КОМИСИЯ ПО ЧЛЕН 25, АЛ. 2, Т. 4 ОТ ЗАКОНА ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И РАЗКРИВАНЕ КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ

Уважаеми дами и господа, членове на ВСС,

Обръщам се към вас в качеството ми на председател на СГС, тъй като намирам, че вие сте компетентни да прецените дали от моя страна като съдия и като председател на СГС съм допуснала нарушение на професионалната етика.

Със заповед № СС-01-3 от 14.06.2011 г. (копие от която прилагам) главният инспектор на Инспектората към ВСС е наредил извършването на проверка в СГС - Наказателна колегия, която започна фактическата си работа на 15.06.2011 от 10,00 в 11 съвещателна зала на САС.

По повод тиражираните съобщения в медиите за действията ми като съдия докладчик по така нареченото дело "Софийски имоти" и твърдения конфликт на интереси заради извършена сделка в качеството ми на пълномощник намирам за необходимо накратко да ви представя фактите по двата случая.

1. По НОХД 3414/10 г. (делото за "Софийски имоти" - б.р.) на 17-и Наказателен състав (Председател Владимира Янева)

В СГС е внесен обвинителен акт по ДП № 5397/2008 г. по описа на СДВР, пр.пр. № 6649/2008 по описа на СГП срещу 13 подсъдими за извършени от тях деяния по чл. 219, ал.4 , вр. ал. 3, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 26, ал.1 НК за това, че в инкриминирания с обвинителния акт период в качеството си на длъжностни лица (председатели и членове на съвета на директорите на "Софийски имоти" ЕАД) в съучастие като съизвършители са извършили инкриминираните деяния.

В качеството ми на съдия докладчик по делото с разпореждане от 20.12.2010 г., след като съм се запознала с материалите по делото и повдигнатите обвинения срещу обвиняемите по реда на чл. 249, ал. 1, вр. чл. 248, ал. 2, т. 3 НПК, съм прекратила съдебното производство по НОХД 3414/10 г. на СГС, НК, 17-и състав и съм върнала делото на СГП за отстраняване на посочените в мотивите на разпореждането по мое мнение и предвид тълкувателно решение съществени нарушения на процесуални правила. В законоустановения срок за обжалване е постъпил протест от прокурор при СГП срещу моето разпореждане. След надлежно администриране на протеста е бил изпратен в САС.

С определение № 88/11.04.2011 г. САС, НК, 8-и състав в закрито заседание по въззивно наказателно дело 321/11 се е произнесъл по реда на чл. 341, ал. 2 НПК, като е отменил моето разпореждане като съдия докладчик, постановено по НОХД 3414/10 г., и е върнал делото на СГС. Определението на по-горната инстанция е окончателно и не подлежи на обжалване и протест. Към настоящия момент не съм се произнесла по делото, което ми е на доклад съобразно първоначалното компютърно разпределение, което липсва от делото.

2. ПО СДЕЛКАТА ИЗВЪРШЕНА СЪС "СОФИЙСКИ ИМОТИ"

В качеството ми на пълномощник на едноличен търговец с фирма ЕТ "ЯНА - ЯНЕ ЯНЕВ" (Яне Владимиров Янев е мой баща) съм представлявала едноличния търговец при извършване на покупко-продажба на магазин от "Софийски имоти" ЕАД (Нотариален акт №47, том 1, регистър №1673 по нотариално дело № 39/2002 г., а от страна на "Софийски имоти" ЕАД при нотариалното оформяне на сделката се е явила Росица Стоянова Терзиева (пълномощник на посочения изпълнителен директор на дружеството).

При необходимост ще представя всички документи, намиращи се у мен, по извършените в качеството ми на пълномощник на моя баща сделки (касае се за два имота, закупени през 2002 г. на обща стойност от около 70 000 лева) и ще съдействам при необходимост за снабдяване с документи, касаещи сделката, от всички официални институции, действали към 2002 г.

До настоящия момент съм подавала изискуемите към Сметната палата ежегодни декларации и не съм била санкционирана за извършени от мен нарушения.

По отношение юридическото и счетоводното обслужване на едноличния търговец на моя баща са били ангажирани компетентни счетоводители и адвокати, когато това е било необходимо. Към настоящия момент едноличният търговец на моя баща е прекратен и не фигурира в Търговския регистър.

Моля, за вашата преценка в случай на разглеждане на настоящия казус и надлежното ми уведомяване. При необходимост ще представя всички документи, които са необходими.

15.06.2011 г.

С уважение: Подпис (не се чете)

Гр. София

Дописано на ръка
Прилагам:
1. Копие от заповед на гл. инспектор
2. Извадка от програмата САС
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 4940 |16.06.2011 Етичната комисия отказа да проверява Янева . 17| 4819 |16.06.2011 Б. Велчев: Съдия В. Янева трябва да даде обяснения . 8| 5022 |16.06.2011 Изборът на съдия Янева е по правилата . 48| 5054 |15.06.2011 Л. Груев: Янева да обясни скандалните си връзки със “Сфийски имоти”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads