Реклама / Ads
11| 6309 |30.11.2010 НОВИНИ

Съдия със свой рибарник в римско селище

.
Съдията Пачиков: Ако искам, и прасета ще гледам!
 

Съдия от Великотърновския окръжен съд е собственик на рибарник на метри от римските паметници в Никополис ад Иструм, пише 24 часа. Евгени Пачиков си е купил микроязовир в зона Б на археологическия резерват. На входа на древноримското селище пък бизнесмен, близък до кмета на Велико Търново, арендува близо 70 дка водна площ върху антични пещи, показа проверка на "24 часа".

Преди дни заместник-министърът на културата Тодор Чобанов разкри скандално, че терени от резервата са преминали в частни ръце и това може да спъне проект за милиони. За водното ранчо на магистрата Пачиков, където има каравани и спусната бариера, се разказват легенди в близкото село Никюп. Предупреждение за зли кучета и отровни змии пази обекта на съдията. "Микроязовира го направи Николай Босилков. Той и сега се занимава с опазването и поддръжката. После съдията го купи, но там не всеки може да ходи", разказа кметът Христо Лазаров. Босилков придобил близо 12-те декара от наследници, на които парцелът бил върнат като земеделска земя. Твърди, че за да изкопае водоем, е платил на държавата над 1000 лв. на декар. После закъсал, съдията му помогнал като приятел и през 2004 г. откупил съоръжението.

Рибарникът точно пред главната порта на Никополис ад Иструм пък има акт за общинска собственост от 1998 г.
Той се състои от два имота и само единият попадал в охранителна зона Б, казаха експерти. "Дигите са направени от кооперацията в селото още през 60-те. Археолозите там проучиха керамична пещ, после я затрупаха и завириха. Питал съм за становище от Министерството на културата. Казаха, че щом не се проучва, може да се ползва за нуждите на Никюп. Но общината го отдава под наем, без да ни уведомява", каза вчера кметът. През пролетта от общината избрали нов арендатор - бизнесменът Любен Велчев. Фирмата му "Скорпион секюрити" се грижи за парковете в старата столица. Дъщеря му Маргарита и синът на кмета - Георги Рашев, са съдружници във фирмата "Хаинбоаз травел", сочи справка в АПИС.

"Това е публична процедура, коятоможе да бъде проверена. Щом Велчев спечели търга, дъщеря му излезе от фирмата, а синът ми изкупи акциите й от "Хаинбоаз травел", казавчера кметът на Търново Румен Рашев.

Съдията Евгени Пачиков: Ако искам, и прасета ще гледам

"Имам оценка за въздействието на околната среда, имам право на водоползване, разрешение от НИПК. Иван Църов (шефът на търновския музей - б.а.) беше там да наблюдава. Няма артефакти под съоръжението. Даже кредит от 5 000 лв. имам за язовира", каза Пачиков. Инвестицията била 10-15 хиляди лв. "Колкоса за един съдия, или вие държите всички да сме бедни и там праволинейно да правораздаваме на ползу роду", разгневи се магистратът. Пачиков е категоричен, че с нищо не е злоупотребил и не развива стопанска дейност. "Мога да си гледам прасета или зайци, но не продавам", каза той.
Бизнесменът Любен Велчев: Спечелих търг, язовирът не е на Рашев, че да го дава. "Има си процедура, играе се на анонимен търг, посочва се цена и когато отворят офертите, се вижда кой е спечелил. Да не би язовирът да е на кмета, че да ми го е дал", каза Велчев. Работници вадеха тонове никулденски шарани и каракуди. "Източва се язовирът, изважда се рибата и пак се пълни, без никакви дейности, които да разрушават археологическата субстанция", коментира Велчев. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5148 |29.11.2010 ВСС уволни съдия от Сливен заради връзки с Красьо Черния . 2| 4949 |25.11.2010 Тръгна делото срещу Гейзо за „поръчков съдия” . 8| 5054 |23.10.2010 Пуснаха подкупен съдия срещу 7500 лв. . 7| 4993 |21.10.2010 Кокинов: Две обвинения чакат подкупния търновски съдия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads