Реклама / Ads
10| 5066 |11.12.2015 НОВИНИ

И съдиите излизат на протест

.
Сградата на Съдебната палата
Наред с гражданите и съдиите обявиха намерението си да се съберат в петък вечерта пред Съдебната палата заради провалената конституционна реформа.
 

"Маршът на свободните! За независимо правосъдие!". Това е продължението на организирания във Facebook протест, който пламна след провала на правосъдната реформа. Актът на гражданско  несъгласие с отказът на парламентът да реформира съдебната власт е насрочен за  18.30 часа, днес пред Народното събрание. Днес е третият ден на граждански протести, след като в сряда Народното събрание обърна ключовия текст за разпределението на квотите в прокурорската колегия на ВСС и след като правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка.


Организаторите на протеста заявиха, че :"Народните представители показаха, че нямат желание да скъсат с тежките зависимости от олигархията. Напротив, зависимостите лъснаха още по-сериозно, когато депутатите се отметнаха от собствените си подписи и обещания. Бе гласувано предложението на АБВ и ДПС за запазване на зависимостта на съда и статуквото в прокуратурата". Протестиращите имата серия искания, като независимост на съда от политическите власти, отчетност и децентрализация на прокуратурата, разследване на аферата "Двете каки" от независима комисия, включваща и членове, избрани от Европейския парламент, освобождаване на главния прокурор Сотир Цацаров поради уронването на престижа на съдебната власт. Ключово е искането за независим от главния прокурор негов по за борба с корупцията, какъвто е "румънски модел". Гражданите искат още оставка на министър-председателя Бойко Борисов поради тежки зависимости и оставка на ВСС с идентични мотиви.

 

Тъй като по закон магистратите са лишени от право да стачкуват, тяхната инициатива ще се проведе след работно време от 18.30 часа. Те наричат прот, под формата на "събрание". От Съюза на съдиите в България обявиха, че искат положителни промени, но за тяхното сбъдване са необходими смели действия от страна на политиците. Гласуването в Народното събрание обаче ясно показало на магистратите, че други хора, а не съдиите се страхуват от дълбока промяна. Според съдиите, членуващи в организацията, управляващите политически партии ясно са показали, че независима съдебна система не само не им е нужна, а дори е нежелана от мнозинството политици в България. Съдиите напомниха, че народните избраници гласуваха във ВСС съдийската колегия да се състои от шестима членове, излъчени от съдебната система и други шестима, избирани от парламента. В колегията обаче намират място и двамата председатели на върховните съдилища. Последните не се избират от съдената власт, а от същия този ВСС, със санкцията на президента. Така представителите излъчени от съда остават в малцинство 6 срещу 8.

 

В прокурорската колегия обаче, членовете излъчени от държавното обвинение са пет, колкото са и представителите на парламента.В прокурорската квота решаващият глас тук е на главния прокурор, който е третият от “големите на ВСС“. Така обвинител №1 получава „възможността“ да кадрува безпроблемно в своята колегия.Според съдиите,  всички ние ще плащаме и търпим скъпо, но манипулирано правосъдие, финансирана от държавата корупция, съдебна система, в която добрите съдии, прокурори и следователи трудно могат да работят качествено и във ваш интерес.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 4894 |10.12.2015 Съюзът на съдиите застана зад Христо Иванов . 4| 4121 |10.12.2015 Реформаторите излизат с позиция другата седмица . 1| 4277 |10.12.2015 Библиотекарите се вдигнаха на протест заради ниските заплати . 3| 4351 |10.12.2015 Протестите в подкрепа на Христо Иванов продължават и тази вечер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads