Реклама / Ads
4| 3238 |19.02.2024 НОВИНИ

Съюзът на съдиите иска да е част от комисията за Нотариуса във ВСС

.
Съюзът на съдиите в България иска да е част от комисията във Висшия съдебен съвет, която ще проверява всички факти и обстоятелства около Мартин Божанов - Нотариуса, неговият клуб “SS” и съмненията за търговия с влияние в съдебната система.
 

Мотивът - за да се гарантира “доверието в обективността и компетентността на извършената проверка”. Според Съдийската колегия има много случаи на посегателство върху съдебната система,в ключително с избора на Иван Гешев за главен прокурор.

 

“Считаме, че е необходимо в състава на комисията освен членове на Съдийската колегия да бъдат включени и съдии, защото те са същинските органи на съдебната власт, които я осъществяват и които са призвани да защитят независимостта си, когато тя очевидно е под угроза и под заплаха е поставен конституционният модел на държавата”, посочват от Съюза на съдиите в България.





"Като отчитаме публично изнесената информация през последните седмици и изявленията на и. ф. главен прокурор, на градския прокурор на София и на народни представители, изразяваме убедеността си, че проверката следва да започне с изясняване на данните, които се съдържат в публичните изказвания на съдиите Цариградска и Лазаров, в разследванията на Антикорупционния фонд и на други журналисти, които имат отношение към несъответно на професионалните и нравствени изисквания поведение на съдии. Едва тогава ще бъде осъществена цялостна и всеобхватна проверка на всички аспекти на съмненията за криминално и/или политическо брокерство по дела, ще бъде разкрита истината и ще бъдат формулирани конкретни решения по всеки установен проблем – с разобличение или със защита от дискредитираща кампания без основание”, допълват в позицията си. 

 

Тази сутрин съдия Владислава Цариградска, която вече се оплака от упражняван срещу нея натиск от страна на Мартин Божанов - Нотариуса, разказа, че продължава да става обект на заплахи. 

 

"Щом някой дръзва да отправи такива заплахи към съдия, при всичките ми разкрития, какво може да се случи на обикновения човек, който няма защита? Аз съм с униформени служители, имам назначена охрана", заяви Цариградска тази сутрин пред Нова телевизия. 

 

По думите й един от важните въпроси пред разследващите е кои са прокурорите "С” и "Р”,  получавали големи суми при посещенията си в заведението "Осемте джуджета".

 

Мартин Божанов, известен с прякора Нотариуса, беше застрелян във вечерта на 31 януари 2024 година. Това е станало в столичния квартал "Горна баня". Убийството е станало според около 20:00 часа в комплекса "Глория палас".

 

Името на Мартин Божанов - Нотариуса се появи в разследване на Антикорупцционния фонд (АКФ) за ресторантьора Веселин Денков, който бе арестуван по нареждане на Специализираната прокуратура. В него бяха излъчени записи на разговори, които бившата миска Ивайла Бакалова, която живее с Денков на семейни начала, е направила с адвокати и консултанти, докато Денков е бил в ареста през септември 2020 г. В тях се коментират суми, които да се дадат на магистрати, за да бъде пуснат арестуваният. Става дума за сума от 100 000 евро и нагоре. Един от споменатите в разследването е именно Мартин Божанов.

Групата около убития Мартин Божанов - Нотариуса е оказвала натиск върху двама съдии, съобщи БНТ. Става въпрос за Владислава Цариградска от Окръжния съд в Плевен - която по това време е част от съда в Луковит, и съдията от Софийския апелативен съд Цветко Лазаров. Двамата магистрати са сезирали ВСС през февруари 2020 г. и са се явили на изслушване пред Съдийската колегия, за да разкажат за натиска, на който са били подложени.





Миналата седмица Висшият съдебен съвет изслуша и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, както и журналистът от Антикорупционния фонд Николай Стайков по казуса с Нотариуса. Създадената в Народното събрание специална комисия също проведе свое заседание. Депутатите се запознаха и със списъка с посетители на “SS” клуб, който е бил изпратен до ген. Атанас Атанасов от анонимен мейл. Засега не са ясни имената, но уверението на Никола Минчев е, че в списъка няма политици.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2367 |19.02.2024 Израел предприема офанзива в Рафах, ако Хамас не пусне всички заложници до Рамадан . 16| 3011 |19.02.2024 Ивайло Мирчев: Ако утре има руски десант във Варна, три месеца ли ще чакаме БТР-и? . 0| 2374 |19.02.2024 “Опенхаймер” и "Клети създания" доминираха на наградите “Бафта” . 9| 4905 |19.02.2024 Какви процеси в Русия може да отключи смъртта на Алексей Навални?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads