Реклама / Ads
3| 4261 |17.10.2023 НОВИНИ

Аз съм боец на Аллах: Кой е терористът от Брюксел? /обновена/

.
Абдесалем Ласуед
45-годишен тунизиец уби двама шведи при нападение в Брюксел късно снощи. След атентата полицията предприе продължила часове акция по издирването му като според вътрешното министерство на страната извършителят е бил застрелян и е починал на път за болницата. Поетапно започна да се разплита и историята около 45-годишния Абдесалем Ласуед. 
 

Ласуед е пребивавал нелегално в Брюксел. Според белгийски издания той е подал молба за убежище през 2019 г., но тя е била отхвърлена. 

 

Преди да извърши нападението над шведските футболни запалянковци, 45-годишният тунизиец записва видео, в която нарича себе си "войн по пътя към Аллах".

Видеа в социалните мрежи показват как след инцидента извършителят на фаталната стрелба се вози по улиците на Брюксел на скутер и крещи "Аллах Акбур". Твърди се, че малко преди атаката Ласуед е споделил друг видеоклип със съобщение, в което посочва, че ще принесе жертви в името на Корана. 


Според информация на правосъдното министерство на Белгия тунизиецът е бил известен на полицията. Подозирали са го в трафик на хора, нелегално пребиваване. 


През 2016 г. белгийските власти са получили информация от чужда полицейска служба, че мъжът е с радикализиран профил и че иска да замине за зона на джихадистки конфликт. Властите обаче посочват, че в онзи период постоянно е постъпвала подобна информация. Тя е била проучена, "но нищо не е могло да се направи с нея", заявиха на брифинг властите. 


През 2021 г. Ласуед е получил заповед да напусне Белгия. 


45-годишният тунизиец е бил забелязан веднъж в джамия в Брюксел през юни 2022 г. За инцидента е подаден сигнал, но не са предприети други действи. Има сигнали и от бежанци от центъра в Арендонк, които посочват, че са били заплашвани от Ласуед през социалните мрежи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 9945 |17.10.2023 Премиерът Денков: Наред с присъединяването ни в Шенген и Еврозоната, има напредък и по отношение на ОИСР . 1| 4351 |17.10.2023 Полицаи застреляха терориста от Брюксел /обновена/ . 2| 3911 |17.10.2023 Кой стои зад новата серия бомбени заплахи в български училища? . 2| 3968 |17.10.2023 Терористът от Брюксел е влязъл в страната нелегално

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads