Реклама / Ads
1| 11574 |18.11.2016 НОВИНИ

Само във Фрог: „Реформата Горанов”- източват МВР, за да пълнят НОИ

.
Действията на министър Горанов ще доведат до нови полицейски протести
170 милиона лева по-малко получава МВР в бюджета за 2017 година. Това стана ясно във вторник по време на заседанието на вътрешната комисия в парламента. Няма новина, че парите пак не стигат на вътрешното ведомство, а на всичкото отгоре полицаите заплашват с протести като миналата година, ако не им бъдат увеличени заплатите със 7 %.
 
И всичко това на фона на най-щедрият бюджет за МВР в последните години-цели 1, 233 млрд. лв. Увеличението е с над 106 мн. лв. или цели 9,4%. Вътрешното министерство получава „лъвският пай” в сравнение с всички останали министерства и пак няма пари, а ченгетата  ще протестират. Къде, по дяволите, отиват тези милиарди след като в МВРняма нито един излишен лев?

Малцина знаят обаче, че в този огромен бюджет е заложена бомба, която ще гръмне в началото на следващата година. И то от финансовия министър Владислав Горанов. Благодарение на неговото предложение от 1 януари 2017 г. осигурителните вноски в сектор „Сигурност” вече са 74,5 % месечно. Това касае полицаите, пожарникарите, граничарите, военните и служителите в затворите. За плащане на завишените осигурителни вноски в бюджета на МВР са отделени над 109 млн. лв. Реално обаче те не стигат въобще до министерството, а директно се превеждат в НОИ. Така „Реформата Горанов” източва вътрешното минитерство, за да пълни осигурителния институт. Или казано по-просто с парите за МВР, МО и Министерство на правосъдието се вдигат пенсиите.

От предвидените 1 ,233 млрд. лв за заплати през следващата година са предвидени 1,106 млрд. лв.

Именно заради увеличените разходи за социални осигуровки вътрешният министър Румяна Бъчварова е поискала допълнително 170 млн. лв, които Горанов е отказал.

„Считаме, че е безчестно наливането на стотици милиони левове в НОИ да става чрез лъжата, че се давали допълнителни пари за заплати на полицаи и военни”, пишат в становище до парламента синдикатите. Според тях налагането на осигурителна вноска от 74, 5%, което с данъците става 84,5% е безумие, на което нито един работник в света не е подлаган.

Те предупреждават, че с изпълненията на Горанов се залага страшна бомба в бюджета на страната за следващите три години. Според тях става дума за съмнително прехвърляне на над 200 млн. лв към НОИ за сметка на Сектор „Сигурност”.

 

Финансовият министър в оставка е известен с близките си контакти с модела КОЙ.

През ноември м.г. Владислав Горанов еднолично реши да реформира МВР като внесе в проектобюджета предложение за орязване на социалните привилегии на служителите в МВР. Тази идея изкара хиляди полицаи по улиците на страната и взриви социалният мир. В крайна сметка премиерът Борисов отмени „реформата Горанов” и протестите спряха. Сега обаче полицаите отново се надигат. И причината отново е правителството в оставка.

Пари за увеличение на заплатите на полицаите, които  са замразени от над пет години обаче няма да има, научи Фрог.

Една от причините е „големият успех” на Бойко Борисов с издействането на прословутите 160 млн. евро от ЕС за справяне с бежанската криза, които уж МВР щеше да получи.

Както се казва в един виц филмът обаче не е шведски, а съветски.  Реално от тези пари ще се плати ДДС и процент, който се нарича съфинансиране в размер на 75 млн. лв. Тоест от тези допълнителни пари, с които толкова много се хвалеше Борисов в бюджета  на вътрешното министерство не остава нищо.

С тези 75 млн. лв, които ще доплащаме като съфинансиране можеха да бъдат вдигнати заплатите на служителите в МВР  коментираха експерти. Можеха, но уви не.

Затова ще чакаме полицейски бунтове като миналата година.

 

Стефан Ташев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5886 |17.11.2016 Само във Фрог: Съдим държавата за винетките най-рано от 19 май 2017 г. . 6| 17241 |17.11.2016 Само във Фрог: МВР шеф с пенсия и заплата измислил да ни следят като в ДС . 0| 4528 |17.11.2016 Само във Фрог: Седем граничари обвинени за рушвети на Дунав мост . 0| 3707 |17.11.2016 3 кабела на ЧЕЗ скъсаха строителни фирми само за ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads