Реклама / Ads
1| 6438 |04.07.2017 НОВИНИ

Санират с румънски стиропор със съмнителни противопожарни качества

.
Над 2/3 от високите жилищни блокове, ремонтирани по Програмата за енергийна ефективност, са санирани със стиропор. Масово се използват материали от Румъния, които при тестове са показали по-ниски противопожарни качества, отколкото декларира производителят, съобщи БТВ.
 

Заради съмненията за качествата на материалите вече тече проверка на топлоизолациите на всички високи блокове по програмата за саниране. Топлоизолационните материали се делят на класове. Клас А1 и А2 са негорими и не разпространяват пламъците при пожар. Такава е минералната вата. Клас В са трудногорими, не поддържат горенето. Класовете D, E и F доказано горят.

 

Наша проверка показа, че в 70 на сто от блоковете, високи над 28 метра, по държавната програмата е използван EPS (ипиес), по познат ни като стиропор на румънските фирми. Според експлоатационните декларации, представени в общините те са от клас B и C. Т.е. горят трудно.

 

Според професор проф. Димитър Назърски от катедрата по строителни материали и изолации в УАСГ Назърски стиропорът гори и има най-ниските протипожарни качества.

 

Агенцията по техническия надзор е била сезиран от българската Асоциация по изолации. Партиди от материалите са изследвани в независима италианска лаборатория. Резултатът – материалите отговарят на по-нискъ клас от декларирания от фирмите.

 

Една от пробите дори се е оказала с по-ниски противопожарни качества, отколкото допуска законът за сградите над 10 етажа. Потърсихме фирмите производители. От едната все още чакаме отговор, другата, чиито материал е дал по-лош резултат – D, отговори писмено: "Според докладите за определяне на класа на реакция на огън, разработени от Министерството на вътрешните работи на Румъния – до 16 юни тази година, нашите продукти EPS 80+ имат клас на реакция на огън B". Предстои да бъдат изследвани всички продукти на румънската фирма.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5521 |30.06.2017 Румънски камион с войници падна в пропаст, има загинали . 0| 6511 |22.06.2017 Румънски министри започнаха да оттеглят оставките си . 4| 6207 |12.06.2017 МиГ-21 на румънските ВВС се разби при учение с българските си колеги . 0| 4285 |31.05.2017 Стачка на румънските ръководители на полети увеличи с 30% трафика над България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads