Реклама / Ads
1| 2407 |13.07.2023 НОВИНИ

Сарафов издаде заповед за ускоряване на работата по неприключили в разумен срок досъдебни производства

.
Източник: личен архив
С цел насърчаване на приключването на досъдебни производства, от чието образуване е изминал значителен срок, без те да са решени по същество, изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов издаде заповед, с която на административните ръководители на прокуратурите се възлага създаването на организация по установяване на причините за забавяне на дела, както и ускоряване на тяхното приключване.

На административните ръководители на апелативните прокурори е възложено да извършат преглед на наблюдавани в съответните окръжни прокуратури четири групи дела:

 

*неприключени и нерешени досъдебни производства, както и спрените, чието наблюдение е било поето от окръжните прокуратури след закриването на Специализираната прокуратура преди една година;


* неприключени и нерешени досъдебни производства, образувани преди повече от пет години;


*неприключени и нерешени дела, образувани преди повече от три години, ако по тях има привличане на обвиняем;


* спрените досъдебни наказателни производства, по които има привлечени обвиняеми.


Същите действия спрямо районните прокуратури следва да извършат и административните ръководители на съответните окръжни прокуратури.

 

До 30 септември 2023 г. ръководителите на апелативни и окръжни прокуратури следва да изготвят доклади за причините и затрудненията, довели до неприключване на досъдебните производства в разумен срок. Докладите следва да съдържат и отчет на взетите мерки от управленско и организационно естество.

 

Административните ръководители трябва да представят анализи на приложените основания за спиране на досъдебни производства и наличието на предпоставки за възобновяването им, както и евентуални предложения до главния прокурор за методическо и организационно подпомагане за трайно осигуряване на приключването и решаването на досъдебни производства в разумен срок.

 

На Национално съвещание на прокуратурата, проведено на 30 юни 2023 г., главният прокурор обърна специално внимание на срочното приключване на досъдебните производства, в т.ч. и на тези, които след закриването на Специализираната прокуратура са били разпределени към окръжните прокуратури.

 

„Едно разследване в продължение на 3-4 години е лошо правосъдие, а бавното правосъдие води до недоверие в обществото към работата на съдебната власт“, подчерта Борислав Сарафов, като изтъкна, че бързината не следва да се отразява на качеството на работата на прокурорите и следователите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2394 |13.07.2023 Министър Славов ще оспори пред съда отказ на ВСС да назначи Талева за сигнала срещу Сарафов . 2| 3337 |13.07.2023 Адв. Петър Славов: Бетонират Сарафов като главен прокурор за неопределен период от време . 4| 2411 |12.07.2023 Още не могат да решат кой да разследва сигнала срещу Сарафов . 2| 2337 |11.07.2023 Андрей Янкулов: Сарафов може да получи фактически имунитет като временно изпълняващ длъжността главен прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads