Реклама / Ads
4| 2413 |12.07.2023 НОВИНИ

Още не могат да решат кой да разследва сигнала срещу Сарафов

.
Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет отложи решението, с което трябваше съдия Даниела Талева да бъде назначена за разследващ по сигнала срещу изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Боби Сарафов. Решението на кадровиците бе взето със седем гласа “за”, предават от “Дневник”.

Съдия Даниела Талева от Софийския градски съд беше избрана на случаен принцип миналата седмица от списък с общо 22-ма съдии, които изразиха своето съгласие да разследват главния прокурор по новия механизъм, въведен с промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. По закон сигналите срещу шефа на държавното обвинение или негов заместник се разследват от специално назначен за целта съдия, който се назначава за прокурор от Висшия съдебен съвет (ВСС).

 

Именно поради тази причина решението на ВСС се очакваше с нетърпение. Кадровиците обаче прехвърлят топката на Конституционния съд, който допусна за разглеждане по същество искането на отстранения вече от поста главен прокурор Иван Гешев за тълкуване на въведените от парламента промени в закона и съответно произнасяне за тяхната законосъобразност.

 

Така на практика се оказва, че ВСС остави без развитие сигнала срещу Сарафов, подаден срещу него, преди временно да оглави прокуратурата и в качеството му на заместник на Иван Гешев.

 

"Очевидно тези материали са свързани с нововъведения механизъм за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или някой от неговите заместници. Междувременно с определение на Конституционния съд е допуснато за разглеждане по същество искане на главния прокурор за установяване на противоконституционност на множество норми в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, включително и тези за механизма за разследване", обясни Огнян Дамянов.

 

Той посочи, че Комисията по атестирането и конкурсите към ВСС е разгледала въпроса и предлага прокурорската колегия да подложи на гласуване решение, с което да спре процедурата за назначаване на Даниела Талева за прокурор по разследването срещу Сарафов до произнасянето на Конституционния съд.


Огнян Дамянов обясни, че още през януари по време на едно от изслушванията в Народното събрание той ясно е заявил, че редица норми по т.нар. механизъм за разследване на главния прокурор, между които и тази, смята за противоконституционни.

 

"На мен не ми е известен никакъв акт в каквото и да е производство да не подлежи на последващ инстанционен контрол. Освен това един съдия извършва преценка в една извънпроцесуална дейност и определя еднолично дали и кои да са органите, които да извършат проверка по сигналите. На нас законът не ни дава възможност за преценка за качествата на кандидата, тъй като нормата е императивна и трябва да го назначим", мотивира се още Дамянов.

 

По думите му той не е променил мнението си и не защитава никого. И уточни, че пред тях има две възможности - да спрат процедурата до произнасянето на Конституционния съд или да се произнесат по същество, като назначат Даниела Талева. Той припомни, че спирането на процедурата се гласува с обикновено мнозинство, а произнасянето по същество - с квалифицирано.

 

Калина Чапкънова предложи отлагане на обсъждането, тъй като по думите й в момента прокурорската колегия е с четирима членове по-малко от предвиденото по закон - двама от членовете са в отпуск, една бройка е непопълнена, а и.ф. главният прокурор Сарафов не участва в заседанията.

 

Тя иска да се даде възможност на другите двама колеги да кажат становище, а в днешното заседание не е удачно да се вземе окончателно решение. Чапкънова каза, че по принцип това е механизмът, по който трябва да бъдат проверявани сигнали срещу главния прокурор, и той трябва да бъде използван, а не средствата за масова информация.

 

Йордан Стоев също взе думата и коментира, че е раздвоен, но ще подкрепи решението за отлагане на обсъждането, тъй като колегията е в непълен състав.Преписката срещу Сарафов:


Конкретната преписка срещу Сарафов е образувана в началото на юни в Софийската градска прокуратура по сигнал на Веселин Иванов, шеф на дирекция "Публична комуникация" при администрацията на главния прокурор. В сигнала бяха посочени твърдения в публикации за имотни сделки на близки и членове на семейството на заместника на главния прокурор и директор Националната следствена служба Борислав Сарафов. 


Според неофициална информация става дума за недовършена проверка от антикорупционната комисия по имотни сделки на сина на Сарафов.


Борислав Сарафов коментира, че не се притеснява нито от този механизъм за разследване на главния прокурор, нито от сигнала срещу него. 


След въвеждането на новия механизъм зачестиха сигналите срещу най-високите ръководители на прокуратурата и в началото на юни няколко преписки стигнаха до Наказателната колегия на ВКС за избор на съдия, който да стане временно прокурор по конкретния казус. Някои от преписките са по сигнали срещу доскорошния главен прокурор Иван Гешев за бездействие.

 

Сега председателката на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова връща преписките срещу Гешев на Софийската градска прокуратура за разглеждане по общия ред, тъй като той вече не е главен прокурор и не може да бъде разследван по новия механизъм.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2444 |12.07.2023 Георгиев VS. Георгиев: Рунд пореден. Кмет и шефът на СОС не могат да се разберат чия заслуга са премахнатите будки до КАТ . 1| 2429 |11.07.2023 Атанас Славов: Ако ВСС откаже да назначи съдия за разследващ главния прокурор, това e намеса по конкретно производство . 17| 2661 |08.07.2023 Делян Добрев: В Черно море могат да се добиват 13 млрд. куб. метра газ на година . 0| 2557 |07.07.2023 Даниела Талева е съдийката, която ще разследва Сарафов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads