Реклама / Ads
3| 3828 |02.01.2024 НОВИНИ

И Сарафов подхвана случая със смъртта на Пламен Пенев след гонка с полицията

.
Кадър от събитията, разпространяващ се в социалните мрежи
Окръжна прокуратура - Стара Загора извършва проверка за действията на полицейските служители при случая от 30 декември вечерта, когато 58-годишният бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев почина след гонка с полицията. Самото разследване е възложено от и.ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов на екип от следователи при Националната следствена служба, гр. София.
 

Две проверки бяха започнати и в МВР - освен назначената от директора на ОДМВР-Стара Загора дисциплинарна проверка, започва и втора, която е със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

 

Искаме справедливост и правдата да възтържествува. Това заявиха дъщерите и бившата съпруга на починалия след гонка в Стара Загора 58-годишен бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев.
 

"Познавайки баща ми – той агресия към полицаите не е проявил. Тази дума „съпротива”, която ползват – по-скоро е било самозащита, защото е бил притиснат”, уточни Борислава, една от дъщерите на шампиона.

 

"Ние не просто смятаме, че баща ми е пребит до смърт. Ние го виждаме на свидетелските кадри, заснети от хора, които са присъствали на мястото", заяви Борислава Пенева.
 

"На 31 декември 2023 г. в Окръжна прокуратура-Стара Загора е образувано досъдебно производство във връзка с получен сигнал за това, че на 30 декември 2023 г., вечерта, в гр. Стара Загора, след неподчинение на полицейско разпореждане и преследване с патрулни полицейски автомобили, е възникнало пътнотранспортно произшествие.  Установено е, че П.П., на 58 г., е починал след принудителното му изваждане от автомобила от полицейските служители. 

 

След като случаят е докладван на дежурен прокурор от ОП-Стара Загора незабавно са предприети действия с оглед изясняване на обективната истина. Назначена е съдебномедицинска експертиза за установяване причините за смъртта на П.П., която е възложена на екип от трима съдебни медици от Съдебна медицина - гр. Пловдив. Предстои представяне на заключение от експертите за изясняване причините за смъртта на 58-годишния мъж, като сред възможните е и механична асфиксия. 

 

Работата по изясняване на случая продължава, събират се голям обем от доказателства за евентуално извършено престъпление по чл.123 от Наказателния кодекс – за причиняване на смърт при професионална непредпазливост от страна на полицейските служители", посочват от пресценъра на Прокуратурата.

 

"Екип от наблюдаващи прокурори от Окръжната прокуратура - Стара Загора ръководи извършваните процесуални действия. Самото разследване е възложено от и.ф. главен прокурор на Република България на екип от следователи при Националната следствена служба, гр. София. В случай че се съберат достатъчно доказателства, ще се пристъпи и към повдигане на обвинения спрямо всички отговорни лица", се казва в информацията. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4058 |02.01.2024 Прокуратурата праща на съд Адриан Антонов, който помете Ани и Явор на булевард "Сливница" . 10| 6295 |02.01.2024 Новият Нострадамус Атос Саломе: Третата световна война е сигурна . 5| 3865 |02.01.2024 Фон дер Лайен: Шенген е повод за голяма гордост за румънските и българските граждани . 1| 4498 |02.01.2024 Как едно шумно рекламирано и скъпо парти можеше да завърши като “Индиго”?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads