Реклама / Ads
11| 5812 |09.09.2020 НОВИНИ

Саша Безуханова: Искаме промяна, не подмяна

.
Саша Безуханова Източник: БГНЕС
Накъде върви България днес? Този въпрос доби ново измерение след острия режисиран сблъсък на 2-ри септември. Едва ли има хора, извън заинтересованите да се брани статуквото, които да не осъзнават нуждата от системна промяна в страната ни. Твърде дълго живеем в среда на контролирана бедност и обслужване на клиентелистки интереси без дългосрочна програма за просперитет и утвърждаване на авторитета на държавата ни.
 

Автентично протестиращите хора на улицата искат именно тази промяна – управление, което ще осигури среда за достоен живот на тях и децата им. Сигурна съм, че и полицаите искат това. Те обаче изпълняват инструкциите на властта. Много се надявам по време на утрешния протест в името на общото ни добро бъдеще да не си позволят да бият по команда хората с плакати и мотивация "Искаме да искаме да живея в България".


Ние разпознаваме механизмите за манипулация от опита ни през 2013 и симетрични процеси в други държави днес. Струва си да се осветлят някои от аспектите й, за да може да изпълни мисията си този колективен подем за промяна:


Пред очите ни се извършва нечестна подмяна на мотивацията за протеста на много нива и умишлено противопоставяне на хората през стимулиране на омраза и страх.


Гласовете зад мегафоните, канещи за насилие и мъст, подменят автентичната причина хората да са на улицата вече два месеца.


"Патриотичните", рушащи, гастролиращи по команда агитки целят да омърсят лицето на протеста и да отблъснат хората, които отстояват бъдещето си.


Армия от "адвокати" на властта пророкуват от телевизионните екрани разпад и крах след падането на правителството с мантрата, че няма алтернатива.
Разговорът за бъдещето е подменен от обговаряне на тревожното настояще и реминисценции към миналото.


Същественото е, че целият букет от тактически актове за обезсилване на протеста цели да смени наратива на днешния ден - да затвърди убеждението, че Българинът е жертва, а не народ, който подобно на много други днес, има предизвикателства за преодоляване и силата да намери решения.


Аз вярвам в колективната сила и мъдрост на хората и в това, че няма да попаднем в клопката на полит-инженеринга този път – промяната е необратима, защото е автентично подкрепена. Вярвам го, защото зная, че родените в свобода и носещи свободата в изборите си, независими, познаващи тенденциите в света българи са на протеста днес и ще задават дневния ред на България утре.


И нека не забравяме - протестът и целената оставка са само първа стъпка. След нея е нужен градеж – дълбоки непопулярни системни реформи, които изискват приноса на всеки. Приносът е в това да подкрепим новаторството като норма и да учим всеки ден. Приносът е и отказ от измамното удобство на ‚кратките пътища‘ за осигуряване на личното благо за сметка на другите. Приносът е в отговорност към думите, защото всичко казано днес гради или руши портрета на България. Той е и в това да приемем, че сме различни и живеем заедно – днес и в утрешния ден. Най-вече – да си поставяме високи цели по стандартите на света и да ги следваме със самочувствието и отговорността на хора, които разбират и създават от България решения за предизвикателствата на света – с бизнесите, идеите и изповядваните ценностите.


Дръжте посоката на градивното, приятели! Не влизайте в безпринципни съюзи. Бъдете будни и пазете независимостта и името си. Заради утрешния ни ден - на промяна през съзидание на тази България, в която ‚искаме да искаме да живеем‘.

Ссаша Безуханова




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 8254 |10.08.2020 Протестите в „Росенец“ продължават с мотото: ”Искаме Доган да уволни Борисов!” . 28| 9244 |09.08.2020 Саша Безуханова: Българите поискаха промяната – днес, веднага, без уговорки . 8| 6090 |09.08.2020 Мартин Димитров: Искаме държава, която не прилича на фалшива новина . 3| 4479 |18.07.2020 Българи в Кипър: Искаме съдебна реформа не сега, а веднага

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads